E vorba Ordonanța de urgență nr. 70/2019 privind unele măsuri aplicabile în cazul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană fără un acord (OUG nr. 70/2019), care a apărut în Monitorul Oficial nr. 933, din 20 noiembrie. Ordonanța stabilește că cetățenii români „care au realizat perioade de asigurare în sistemul de securitate socială din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord până la data retragerii și care, după această dată, revin în România și solicită acordarea unor drepturi de securitate socială pentru perioadele respective” vor beneficia de recunoașterea acelor perioade în România.
Practic, se vor aplica principiile asimilării și ale cumulării, prevăzute deja în legislația UE (e vorba de Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială). Acestea stabilesc, în esență, că beneficiile asigurărilor sociale ce au fost obținute într-un stat membru al Uniunii Europene vor conta și în alt stat membru al UE (cum e România).
De exemplu, perioadele care vor conta pentru pensie, care au fost îndeplinite prin muncă în Marea Britanie, vor fi recunoscute și în România. Puteți citi mai multe, aici, despre condițiile generale de recunoaștere a perioadei de muncă în alte state ale Uniunii Europene, în vederea calcului pentru perioada de cotizație la pensie.
Așadar, conform OUG nr. 70/2019, ce trebuie să se întâmple pentru ca românii să beneficieze de recunoașterea contribuțiilor la sistemul de asigurări sociale din Marea Britanie și a perioadelor de muncă de acolo, în România:
- aceste activități să se fi desfășurat legal, în Marea Britanie și Irlanda de Nord, până la momentul ieșirii acesteia din Uniunea Europeană, fără un acord;
- cel care vrea să obțină recunoașterea să se întoarcă în România, ulterior unui Brexit fără acord.
Pe lângă problema recunoașterii contribuțiilor la sistemul de asigurări sociale britanice și a perioadelor de muncă din Marea Britanie și Irlanda, românii de acolo ar mai putea fi interesați de problema recunoașterii, în România, a diplomelor și a calificărilor obținute în Regat.
Atenție! OUG nr. 70/2019 se va aplica doar dacă ieșirea Marii Britanii și a Irlandei de Nord se va face fără un acord. Dacă ieșirea va avea loc printr-un acord, perioada de contribuții la asigurări sociale și de muncă în Regat recunoscută și în România va depinde de acel acord.
Comentarii articol (3)