Declarația prim-ministrului Ludovic Orban poate fi ascultată aici (la minutul 2:39). Deși prim-ministrul a criticat modificările din domeniul construcțiilor, acesta a declarat că ele nu vor fi înlăturate. Conform primului-ministru, Guvernul nu se poate „atinge de reglementările din domeniul construcțiilor”, având în vedere consecințele produse: precum creșterea grilei de salarizare (și semnarea unor contracte unde creșterea salariului minim de construcții s-a reflectat) sau creșterea costurilor lucrărilor.
„Sigur că nu ne putem atinge de reglementările din domeniul construcțiilor, care, vă spun sincer, în mod normal n-ar fi trebuit introduse. Dar, odată introduse, au provocat consecințe. Crescând salariul minim, automat a crescut toată grila de salarizare. Normal că firmele au semnat contractele cu angajații la noile salarii. Costurile fiecărei lucrări a crescut. De puține ori, în schimb, s-au putut face acte adiționale corespunzătoare cu creșterea costului forței de muncă la firmele de construcții, pentru că nu poți face act adițional decât pentru 10% față de valoarea la care s-a schimbat contractul. Și, practic, multe firme din construcții, acum, lucrează pe pierderi sau cu un profit mult diminuat”, a declrat Ludovic Orban.
Declarația șefului executivului vine la puțin timp după ce Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului, a menționat, la rândul său, că salariul minim diferențiat în sectorul construcțiilor va rămâne la nivelul la care se aplică acum.
La acest moment, salariul minim diferențiat în construcții este de 3.000 de lei, brut. Acesta se va aplica și în 2020 și, la felul cum e formulată legislația aplicabilă, acum, se urmărește păstrarea acestui cuantum până în 2028.
Pe lângă aceste lucruri, angajatorii trebuie să vireze, pentru angajații din același domeniu al construcțiilor, contribuții sociale mai mici decât cele aplicabile în mod normal. Puteți consulta un tablou complet cu acestea, aici.
Comentarii articol (0)