„Nu trebuie să mire pe nimeni situația în care suntem. (...) Cu o astfel de bază de impunere, nu avem cum să avem așteptări nici cu privire la investiții în infrastructură, nici cu privire la stabilitate și predictibilitate. Ca să putem vorbi de bunăstare prin investiții, prin muncă, de stabilitate și predictibilitate, trebuie să ne uităm cu o atenție mult mai mare la baza fiscală. Și să eliminăm, pe cât posibil, scutirile și excepțiile - practic, să ajungem să implementăm Constituția și să fim toți egali în fața legii.
Numai așa impozitele pot să fie rezonabile pentru toți. Vedem cu toții că avem o sarcină fiscală exagerată pe muncă. În schimb, pe alte tipuri de venituri, suntem paradis fiscal”, a explicat miercuri Gabriel Biriș, partener la Biriș Goran, la o conferință organizată de publicația CursDeGuvernare. Avocatul a făcut, practic, o radiografie a principalelor scăderi de taxe și impozite din ultimii ani, pentru a ajunge la această concluzie.
Însă care au fost ele, orientativ?
1. Impozitul pe profit. Foarte puține companii din România mai declară și plătesc, în prezent, impozit pe profit, a subliniat Gabriel Biriș. Asta după ce autoritățile au redus aria de aplicare a impozitului pe profit în doi pași mari. În primul rând, firmele din turism și alimentație publică cu afaceri mari au fost trecute în 2017 la impozitul specific, care este unul redus în comparație cu cel pe profit. Apoi, în 2017 și în 2018, a fost crescut pragul de la care microîntreprinderile devin plătitoare de impozit pe profit - întâi de la 100.000 la 500.000 de euro, iar apoi de la 500.000 la un milion de euro.
2. Impozitul pe venit. O măsură care a redus, iarăși, din veniturile pe care le încasa statul a venit în 2018, atunci când s-a stabilit ca regimul impozitului pe veniturile microîntreprinderii să poată fi aplicat și de firmele din consultanță sau management, fără limitări. În același an, s-a mai redus și cota impozitului pe veniturile persoanelor fizice (salarii, PFA și nu numai) -- de la 16% la 10% --, în contextul trecerii contribuțiilor sociale în totalitate la salariați. În plus, cu un an înainte a apărut și acea scutire de impozit pentru angajații firmelor care aplică impozitul specific, iar în 2019 au apărut taxele salariale reduse pentru angajații din domeniul construcțiilor.
3. TVA-ul. În fine, avocatul a mai amintit și despre numeroasele reduceri ale cotelor de TVA. Dincolo de reducerea cotei generale de la 24% la 20% (2016) și apoi la 19% (2017), au mai fost tot felul de reduceri pe anumite segmente de produse și/sau servicii. Printre altele, au fost reduceri de cote la cazarea turistică (2018), transportul turistic sau produsele ecologice (ambele în 2019).