Dreptul consumatorilor de energie electrică (sau al clienților finali) de a-și schimba, gratuit, furnizorul de energie electrică sau de gaze este stabilit în Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale și în regulile pentru aplicarea acesteia.
Practic, dacă doriți schimbarea furnizorului de gaz sau de electricitate, va trebui să încheiați un contract nou cu noul furnizor și să notificați acest lucru celui actual. Atât în privința gazelor, cât și în privința energiei, „portarea” trebuie să se facă în decurs de 21 de zile de la momentul solicitării.
Pentru schimbarea furnizorului de energie electrică, există chiar și un model de notificare ce trebuie trimisă vechiului furnizor, pentru a opera schimbarea (puteți găsi, aici, modelul - chiar la finalul documentului). De asemenea, puteți consulta, aici, o listă completă cu furnizorii de energie electrică și, aici, o listă cu cei de gaze naturale.
Atenție! Dacă vă loviți de refuzul furnizorului de a accepta schimbarea, puteți să faceți o plângere care, mai întâi, trebuie adresată acestuia (el trebuie să aibă proceduri de soluționare a plângerilor și să facă publică modalitatea prin care poate fi trimisă o plângere - de exemplu, pe pagina de internet). Dacă sunteți nemulțumiți de felul cum a fost soluționată plângerea, puteți să vă adresați ANRE. Găsiți mai multe detalii, aici.
Amenzile care pot fi date, pentru nerespectarea dreptului consumatorului de a-și schimba furnizorul de gaze sau de electricitate, pot ajunge chiar și la sume de sute de mii de lei, de la caz la caz.
Conform unui comunicat recent al ANRE, în decursul anului 2019 au fost sancționați furnizorii de energie electrică și gaze cu amenzi în cuantum total de 1.5 milioane de lei numai pentru nerespectarea dreptului de schimbare a furnizorului și pentru utilizarea de practici comerciale incorecte.
În viitor, avantajele -- cel puțin din punctul de vedere al posibilității de alegere a unui furnizor -- ar trebui să crească, pentru consumator. Se dorește liberalizarea totală a piețelor gazelor și de energie electrică, începând cu 2021. Teoretic, acest lucru ar trebui să deschidă piața către mai mulți furnizori, astfel încât concurența ar trebui să crească și consumatorii să beneficieze de pe urma acestui lucru.
Comentarii articol (5)