Racordarea unei locuințe noi la curent e posibilă și fără actul de proprietate
Ordinul ANRE nr. 22/2020 prevede că cei care nu au un act de proprietate pot, totuși, să-și conecteze locuința nouă la rețeaua de curent electric. Noua regulă se referă la case care n-au mai fost legate la curent până acum - deci, locuințe nou-construite, în esență. Regula nu se aplică însă ansamblurilor de blocuri și/sau ansamblurilor de locuințe individuale. Dar proprietarul locuinței individuale trebuie să prezinte, în locul unui act de proprietate fie o adeverință de la primărie, fie o declarație pe propria răspundere.
O nouă procedură (unică) pentru schimbarea furnizorului de gaz și curent
Anul trecut, autoritățile din domeniul energiei au stabilit o procedură mai simplă pentru schimbarea furnizorului de curent și gaze. Concret, noua procedură permite celor ce doresc să schimbe furnizorul de energie electrică sau a celui de gaze naturale să facă acest lucru foarte simplu, prin depunerea unei cereri la noul furnizor, acesta fiind cel care se va ocupa de toate detaliile, schimbarea efectivă urmând să se facă în cel mult 21 de zile. Practic, ANRE a comasat cele două proceduri ce erau folosite pentru schimbarea furnizorilor de energie înainte.
Din vara lui 2020, piața gazelor a fost liberalizată
Liberalizarea pieței înseamnă că prețurile nu vor mai fi reglementate de către ANRE, ci sunt stabilite în funcție de mecanismele pieței (în funcție de cerere și ofertă). În acest context, consumatorii au avut și au, în continuare, posibilitatea să își schimbe contractele cu furnizorii de gaze și să aleagă oferte mai bune.
Liberalizarea pieței energiei electrice
Similar, dar ulterior liberalizării pieței gazelor, a intervenit și liberalizarea în piața energiei electrice, în 2020. În mod distinct însă, liberalizarea pieței energiei a dus la mult mai multe discuții și controverse în spațiul public, unde numeroase voci au acuzat ba că furnizorii au crescut sau plănuiesc să crească nejustificat de mult prețurile, ba că liberalizarea s-a făcut în condiții care avantajează furnizorul mult în detrimentul consumatorului. Cert e că, la acest moment, situația consumatorilor în privința schimbărilor contractuale necesare (alegerea unor oferte mai avantajoase) beneficiază de o perioadă mai lungă de clarificare - Guvernul prelungește până la vară perioada în care consumatorii pot încheia contracte în piața concurențială.
Util: ANRE a deschis o linie telefonică specială pentru lămuriri pentru consumatori
Racordarea la gaze, gratuită pentru clienții finali casnici. Costurile sunt suportate, în primă instanță, de operatorii de distribuție
Ca să nu se mai perceapă viitorilor utilizatori sume uriașe, dintr-un foc, pentru racordare, ANRE a decis că e preferabilă varianta în care costurile sunt suportate inițial de operatorii de distribuție și se regăsesc apoi pe factura celui care s-a racordat (însă fără să depășească 1% din tariful de distribuție).
Bine de știut: Asemenea racordării la gaze, și racordarea la rețelele electrice va fi, în curând, gratuită pentru clienții casnici.
O procedură nouă pentru soluționarea neînțelegerilor cu furnizorul la încheierea contractelor de gaze sau curent
Tot anul trecut a apărut și o nouă procedură de soluționare a neînțelegerilor ce ar putea apărea la momentul încheirii contractelor între consumatori și furnizorii de energie. Ordinul ANRE nr. 128/2020 prevede că soluționarea neînțelegerilor se face, la început, la nivelul furnizorului, unde consumatorul și furnizorul se vor întâlni pentru soluționarea neînțelegerii. Abia dacă acest lucru nu se întâmplă, se va putea merge mai departe, în vederea soluționării problemei, la nivelul ANRE.
Bine de știut: Cei ce nu reușesc să-și rezolve neînțelegerile cu furnizorii de curent sau de gaze pot apela, în mod gratuit, la serviciile ANRE
Pe perioada stării de alertă, furnizorii esențiali de utilități n-au voie să debranșeze clienții
Furnizorii de curent, gaze, apă, canalizare și salubritate nu au voie să debranșeze clienții, pe perioada stării de alertă, se arată în OUG nr. 70/2020.
ICCJ: factura de apă și canalizare e titlu executoriu chiar dacă e emisă unei asociații de proprietari
Anul trecut, ICCJ a decis că o factură fiscală pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare, ce este emisă de furnizor pe numele unei asociații de proprietari, este considerată titlu executoriu. Cu alte cuvinte, chiar și o factură fiscală colectivă este considerată titlu executoriu, nu doar una individuală.
Comentarii articol (7)