__________
ACTUALIZARE (08.02.2022): Proiectul a fost respins definitiv de parlamentari, în urma reexaminării sale, astfel că nu se poate aplica.
__________
Concret, înainte de toate, proiectul de lege trebuie să primească votul decisiv al Camerei Deputaților. După care va urma promulgarea prin decret prezidențial și publicarea în Monitorul Oficial.
Însă simpla introducere în legislație a acestei scutiri de impozitul pe venit nu va fi de-ajuns. După ce apare legea, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor vor trebui să emită un ordin comun cu condițiile în funcție de care angajatorii vor putea aplica scutirea de impozit pentru jurnaliști.
Acele condiții probabil că vor fi oarecum asemănătoare cu cele impuse în prezent pentru scutirea de impozit a IT-iștilor. În mare, probabil că va exista o listă de ocupații specifice jurnaliștilor, pentru care să se acorde scutirea, o condiție ca aceștia să aibă studii medii sau superioare și poate chiar o condiție legată de activitatea entității de presă care le este angajator.
În fine, după ce lucrurile de mai sus vor fi clare, inclusiv la nivelul angajatorilor va mai fi necesară adunarea documentelor justificative pentru a se aplica scutirea. Plus modificările interne necesare pentru a plăti angajaților un salariu net majorat cu suma care de obicei se duce la stat ca impozit pe venit.
De exemplu, un jurnalist plătit în prezent cu un salariu brut de 4.000 de lei primește un salariu net de aproximativ 2.380 de lei. După aplicarea scutirii, salariul net va ajunge la 2.600 de lei. (Important: Calculul poate varia în funcție de cuantumul deducerii personale.)