Salariul minim brut pe țară o să crească la 2.230 de lei. Prima măsură majoră a noului Guvern pare să fie în legătură cu salariul minim pe țară, care va fi majorat, de la 1 ianuarie 2020, cu 150 de lei - proiectul de hotărâre în acest sens va fi adoptat curând. În același timp, Executivul a subliniat că cele două salarii minime diferențiate existente în prezent vor fi „înghețate” în 2020 (cel pentru studii superioare și cel din construcții).
Majorări salariale pentru bugetari, adoptate în Parlament. Miercuri a trecut de deputați un proiect de lege care va ajunge curând la promulgarea prin decret al președintelui țării. Acesta prevede, de exemplu, unele majorări punctuale de salarii pentru directorii bibliotecilor și muzeelor naționale.
Din ianuarie dispare suprataxarea muncii part time. Tot miercuri s-a decis și renunțarea la plata majorată, de către angajatori, a contribuțiilor pentru pensii și sănătate pentru salariații care lucrează cu normă parțială. Proiectul va ajunge curând la șeful statului.
Se reduc accizele pentru combustibili. Proiectul de la punctul anterior mai conține și o eliminare a supraacizei la combustibili, de la 1 ianuarie 2020. Practic, accizele plătite pentru benzină și motorină urmează să fie mai mici, în ideea de a stimula scăderi de prețuri pentru populație.
Jurnaliștii ar putea fi scutiți de impozitul pe venit. De data aceasta ne referim la un proiect adoptat de senatori și care a fost propus recent pentru adoptare la deputați. Ca să se aplice, acesta trebuie adoptat în plenul Camerei Deputaților și apoi semnat de șeful statului. Astfel s-ar extinde lista actuală a persoanelor scutite de plata impozitului pe venit.
Tichetele de masă vor avea o valoare maximă de 20 de lei. Și acest proiect de lege a primit acordul senatorilor și acum se află, cu propunere de adoptare, foarte aproape de votul decisiv al deputaților. În prezent, valoarea maximă este de 15,18 lei.
Alocațiile copiilor vor crește anual, prevede un document care deja a apărut în Monitorul Oficial și care va produce efecte de luna viitoare. Practic, de-acum, alocațiile vor fi majorate anual cu 100% din rata medie anuală a inflației. Rămâne de văzut care va fi creșterea din 2020.
Mai sunt și altele în pregătire. În plus, în afară de aceste proiecte deja aprobate sau aflate foarte aproape de o decizie finală favorabilă, mai există în lucru și alte măsuri ce pot implica venituri majorate sau noi tipuri de indemnizații. De exemplu, vorbim de indemnizații suplimentare pentru profesori, bani pentru bunicii care-și îngrijesc nepoții, bani de la stat pentru angajarea de bone pentru copii sau posibilitatea mai multor contribuabili de a deduce din impozit casele de marcat achiziționate.
Context. În ultima vreme, redacția noastră a scris despre problemele pe care le au autoritățile la întocmirea bugetului de stat, din cauza numeroaselor reduceri de taxe și impozite din ultimii ani. Există chiar și o discuție despre posibila amânare a majorării pensiilor din septembrie 2020, deși Executivul dă asigurări că se vor găsi soluții pentru a „împăca” toate majorările prevăzute deja de legislație. Rămâne însă de văzut cum vor fi acoperite beneficiile care urmează să fie legiferate în perioada următoare.
Comentarii articol (1)