1. Mai multe modificări cuprinse într-o propunere legislativă care a trecut de Senat toamna trecută fără să fie votată (adoptare tacită, din cauză că senatorii nu au analizat-o în timpul legal) ar putea să fie adoptate la deputați în 2020. Modificările vizează, în esență, încheierea și modificarea contractelor individuale și concilierea conflictelor individuale. Spre exemplu, una dintre prevederi se referă la angajarea obligatorie a specialiștilor în resurse umane, iar o alta se referă la însoțirea salariatului de către un expert în legislația muncii la cercetarea disciplinară.
2. Un proiect de ordonanță care nu a mai ajuns să se concretizeze în 2019, dar care poate fi readus pe ordinea de zi de actuala guvernare prevede modificarea Codului fiscal astfel încât banii de vacanță de la angajator să fie taxați dacă depășesc valoarea salariului mediu.
3. Același proiect conține și oferirea unui ajutor financiar pentru adopție de către angajator, stabilit de la caz la caz.
4. Statul ar putea să suporte sarcina financiară aferentă concediilor medicale pentru incapacitate temporară de muncă pentru toate zilele de concediu, potrivit unei propuneri legislative care a trecut tacit de Senat toamna trecută și care vizează să-l ușureze pe angajator de suportarea primelor cinci zile de concediu ale salariatului.
5. Un proiect de lege trecut încă din 2018 de Senat, dar cu care nu s-a mai întâmplat ceva concret la deputați este cel privind angajarea cu normă întreagă a șefului pe contabilitate. Persoana care conduce contabilitatea unei firme va trebui să aibă încheiat cu aceasta un contract individual de muncă cu normă întreagă, condiție care nu se regăsește în prezent în Legea contabilității.
6. De asemenea, rămas din 2018 la deputați, după ce a trecut tacit de Senat este și proiectul de privește regimul juridic și încadrarea în muncă a gestionarilor. Redacția noastră a prezentat mai multe dintre prevederile proiectului pus în dezbatere într-o serie de materiale care se regăsesc aici.
7. Bugetarii care cumulează două funcții să primească concediu de odihnă de la ambii angajatori. Propunerea a venit din Executiv, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, dar care n-a mai ajuns să fie adoptat. În cazul în care nu a fost clasat de fostul/actualul Executiv, proiectul ar putea fi adoptat anul acesta. Prin acest proiect, inițiatorii vor să elimine o discriminare legislativă dintre salariații din mediul bugetar și salariații din mediul privat, întrucât acum bugetarii pot primi concediu de odihnă doar pentru funcția de bază, iar la cea secundară pot cere doar concediu fără plată.
8. Tot pentru angajații bugetari s-a propus anul trecut lărgirea sferei beneficiarilor măsurilor de decontare a navetei: s-a propus ca și angajații din administrația locală să poată cere decontarea acestor cheltuieli. Aici vorbim de o propunere legislativă venită de la parlamentari.
9. Deducerea cheltuielilor pentru cursurile de conducere defensivă pentru salariați. Relativ recent, la Senat a fost înregistrat un proiect de modificare a Codului rutier care este menit să încurajeze participarea șoferilor la cursuri pentru prevenirea accidentelor rutiere.