Proiectul legislativ care vizează modificarea Codului civil, în sensul interzicerii căsătoriilor minorilor, are nevoie de adoptarea Parlamentului și de publicarea în Monitorul Oficial pentru ca măsurile cuprinse să ajungă să se aplice.
Mai exact, spre deosebire de situația actuală, proiectul prevede ca minorii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani să nu se mai poată căsători. Concret, dacă proiectul legislativ se va aplica, nu va mai fi posibilă căsătoria celor ce nu au împlinit vârsta majoratului.
Codul civil în vigoare stabilește că minorii cu vârsta de peste 16 ani se pot căsători, în baza unui aviz medical, dar doar cu încuviințarea părinților sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripție își au domiciliul.
După cum scrie în nota de fundamentare a proiectului legislativ, finalitatea acestuia este de a pune în aplicare recomandărilor Organizației Națiunilor Unite, respectiv de a elimina excepția de la vârsta minimă pentru încheierea unei căsătorii, și anume vârsta de 18 ani.
Potrivit inițiatorilor, căsătoriile minorilor au consecințe directe asupra sănătății, educației și a situației materiale a acestora. Printre altele, casătoriile care implică minori duc, de cele mai multe ori, la sarcini frecvente și la nașteri premature sau cu risc. Așa cum reiese din datele prezentate de Eurostat, în România a fost înregistrat cel mai mare număr de mame minore din Uniunea Europeană (UE). Mai exact, în 2015, cel puțin un copil din zece născuți de mame minore în UE s-a născut în țara noastră.
Atenție! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)