De ce spuneti doar de acordul mamei?
Daca tatal este decedat sau nu sunteti recunoscuta de catre tata sau sunteti incredintata mamei si exista o hotararew in acest sens, atunci nu-i nevoie de acordul decat al mamei.
Spuneti ca aveti un certificat de handicap. Aveti insotitor sau numit un curator?
Va rog sa-mi dati un raspuns in acest sens, deoarece are importanta.
VaPrin recent adoptata Lege nr. 288 din 29 octombrie 2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei, printre alte prevederi s-au stabilit noi reglementări referitoare la condiţiile în care minorii pot să se căsătorească.
Reglementarea anterioară stabilea că vârsta minimă pentru încheierea căsătoriei este diferenţiată în funcţie de sex: 18 ani pentru bărbat şi 16 ani pentru femeie. Aşadar bărbatul se putea căsători doar la majorat, pe când femeia şi în perioada minorităţii. La împlinirea vârstei de 16 ani, minora se putea căsători fără îndeplinirea vreunei cerinţe suplimentare. În mod excepţional, pentru motive temeinice minora se putea căsători şi înainte de împlinirea vârstei minime, de la 15 ani dar cu încuviinţarea dată, după caz, de preşedintele consiliului judeţean sau de primarul general al municipiului Bucureşti în cuprinsul căruia aceasta îşi avea domiciliul; pentru obţinerea aprobării era necesar un aviz dat de un medic oficial.
Noua reglementare aduce mai multe noutăţi; stabilind cu caracter de principiu că vârsta minimă de căsătorie este 18 ani, se admite totuşi că, atât bărbatul cât şi femeia se pot căsători la împlinirea vârstei de 16 ani. După cum se poate observa, legea nu mai distinge în funcţie de sexul viitorului soţ, statuând şi în această materie, principiul egalităţii între sexe; de asemenea, nu mai este permisă încheierea căsătoriei de către femeia care a împlinit 15 ani.
În acest mod se realizează armonizarea legislaţiei în domeniul dreptului familiei cu principiile constituţionale precum şi cu normele şi practicile europene. Pe cale de consecinţă, noua reglementare elimină discriminările dintre bărbat şi femeie cu privire la exercitarea drepturilor civile.
Încheierea căsătoriei înainte de majorat impune însă, îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii şi anume:
A. un aviz medical;
B. încuviinţarea de regulă, a părinţilor sau a tutorelui;
C. autorizarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul.
Se poate observa că prima (A) şi ultima condiţie (C) nu ridică probleme deosebite.
B. În legătură cu încuviinţarea dată de părinţi, tutore sau altă persoană însă, se impun a fi clarificate mai multe probleme.
Prin aliniatele (3) şi (4) ale art.4 din Codul familiei, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.288/2007, se precizează modalitatea în care operează încuviinţarea părinţilor, legea reglementând următoarele situaţii:
1. dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa. În acest caz, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.
:stunned: