„Ne-a propus îmbunătățirea proceselor de administrare a impozitelor și taxelor, inclusiv prin implementarea managementului integrat de riscuri. Și, aici, pentru anul 2021, ne-am propus ca țintă ca numărul de verificări efectuate prin [verificarea documentară] să reprezinte 30% din totalul controalelor efectuate de către ANAF. De asemenea, să finalizăm procesul de implementare a managementului riscurilor și de clasificare a contribuabililor în funcție de aceste coordonate. Și, nu în ultimul rând, să implementăm o analiză masivă a datelor, prin compararea cu date din terțe surse”, a declarat miercuri Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, la o conferință organizată de PwC România.
Concret, ideea clasificării în funcție de risc a fost stabilită încă din ianuarie 2019, când a fost modificat Codul de procedură fiscală în așa fel încât să existe ideea că firmele și PFA-urile din România vor fi administrate în funcție de clasa de risc la care sunt încadrate. În același timp, s-a stabilit un termen clar pentru Fisc pentru a stabili regulile concrete în funcție de care se va face clasificarea - aprilie 2019. Însă acest termen a venit și a trecut fără ca ANAF să vină cu acele reguli. Teoretic, dacă regulile vor fi finalizate în 2021, atunci există șanse ca ele să fie puse în practică din 2022, cel mai devreme.
În funcție de ce se va stabili riscul - criteriile generale. Această încadrare se va face, mai precis, în funcție de anumite criterii generale. Criteriile fac referire la înregistrarea fiscală, depunerea declarațiilor fiscale, nivelul de declarare și plata datoriilor către stat și alți creditori (clienți, parteneri de afaceri etc.).
Gradul de risc nu va putea fi contestat. Gradul de risc al unei firme sau al unei PFA o să fie stabilit în urma analizei de risc. Deși inițial se dorise ca riscul să figureze public pe site-ul Fiscului, ca să fie vizibil pentru orice persoană, autoritățile s-au răzgândit și au eliminat această chestiune la finalul anului 2020. Din păcate, încadrarea respectivă nu poate fi contestată. Și nici modul în care s-a stabilit riscul fiscal.
Avantajele și dezavantajele clasificării firmelor în funcție de risc. Am întrebat câțiva specialiști despre cât de inspirată este această schimbare majoră în relația ANAF cu companiile și PFA-urile și am încercat să vedem care ar fi argumente pro și cele contra. În esență, avantajele ar fi eficientizarea activității Fiscului, controale mai puține la contribuabilii corecți sau chiar tolerarea greșelilor de declarare. Dezavantajele ar fi controalele mai dese la contribuabilii cu probleme, costuri suplimentare pentru aceștia și imposibilitatea de a contesta „eticheta” de risc.