CAS
Contribuția la pensie e datorată pentru veniturile salariale și cele asimilate salariilor, potrivit Codului fiscal, de către angajat, din venitul său brut. Există însă două excepții în care angajatorii mai plusează și ei pe lângă ce datorează angajatul cu anumite procente calculate la salariul brut, așa cum reiese din enumerare de mai jos.
Concret, cotele de CAS valabile în 2020 sunt:
- 25% - cotă datorată exclusiv de salariat, pentru condiții normale de muncă;
- 4% - cotă suplimentară datorată exclusiv de angajator, dacă este vorba de condiții deosebite de muncă;
- 8% - cotă suplimentară datorată exclusiv de angajator, dacă este vorba de condiții speciale de muncă.
De asemenea, salariații din domeniul construcțiilor datorează în anul 2020 o cotă redusă de CAS de 21,25%, dacă au venituri lunare brute între 3.000 și 30.000 de lei.
Notă: Când vorbim de domeniul construcțiilor, în contextul unor facilități fiscale adoptate la finalului lui 2018, sunt avute în vedere, de fapt, anumite tipuri de activități - detalii, aici.
CASS
Contribuția la sănătate este, alături, de CAS, datorată de angajat, din salariul său brut. Ea are o cotă unică de 10% (aici angajatorul nu mai plusează cu nimic, ca în cazul CAS-ului pentru condiții speciale sau deosebite de muncă).
În cazul angajaților din construcții, în perioada 2019-2029 nu se datorează această contribuție, aceștia fiind scutiți de la plata CASS, conform Codului fiscal. Totuși, numai dacă au venituri lunare brute între 3.000 și 30.000 de lei.
CAM
Contribuția asiguratorie de muncă este singura datorată de angajator dintre cele trei, potrivit Codului fiscal, înglobând fostele contribuții pentru șomaj, concedii medicale, riscuri profesionale și creanțe salariale.
CAM are o cotă de 2,25%, existând o singură excepție legală, cea din domeniul construcțiilor, unde avem o cotă redusă de 0,3375%. Totuși, angajatorii din acest domeniu sunt forțați și în 2020 să aplice cota generală, neredusă, întrucât excepția a fost introdusă fără acoperire, mai exact, Guvernul având nevoie să obțină de la Uniunea Europeană undă verde pentru acest ajutor de stat. Abia apoi, după stabilirea și aprobarea schemei de ajutor de stat, va putea fi calculată și plătită CAM redusă pentru domeniul construcțiilor.
Important! Sintagma "datorat/ă de" folosită în lege nu ar trebui să inducă în eroare, întrucât ea nu se referă la cine virează efectiv contribuția. Obligația de virare a acestor taxe la stat revine întotdeauna angajatorului. Pentru nereținerea sau reținerea și neachitarea integrală a contribuțiilor, Codul de procedură fiscală prevede că angajatorii pot fi sancționați contravențional, în funcție de cuantumul obligațiilor fiscale sustrase de la plată, cu sume între 1.000 și 27.000 de lei.
În discuția privind cotele contribuțiilor salariale pe 2020 mai trebuie menționate și următoarele două chestiuni:
- lucrurile s-au schimbat în acest an pentru salariații part time; la începutul lui 2020 a dispărut supraimpozitarea contractelor part time, care facea ca, pentru veniturile sub salariul minim să fie datorate taxe salariale la nivelul minimului pe economie; asta înseamnă că, începând cu veniturile lunii ianuarie 2020, pentru toate veniturile part time se calculează taxe salariale proporțional cu veniturile respective;
- avem și în acest an trei salarii minime la care angajatorii trebuie să se raporteze: 2.230 de lei, 2.350 de lei (valoarea pentru studii superioare) și 3.000 de lei (în domeniul construcțiilor).
CAS, CASS și CAM trebuie declarate și achitate lunar către stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care se plătesc veniturile salariale. Prin excepție, declararea și plata se pot face trimestrial de către anumite categorii de entități.
Raportarea se face online cu ajutorul „Declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” (adică formularul 112). Contribuțiile se achită în conturile de plată puse la dispoziție pe site-ul Fiscului.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.