Abia instalatul guvern italian de centru-dreapta intentioneaza sa intreprinda o politica de relaxare a legilor privind imigratia. Paolo Ferrero, ministrul pe probleme sociale, vrea sa clarifice situatia imigrantilor ilegali care lucreaza deja in Italia. Acesta vrea sa introduca permise de rezidenta temporara pentru miile de muncitori ilegali. Strainii care doresc sa munceasca in Italia vor fi nevoiti sa plateasca o taxa speciala pentru aceste permise.
Sustinatorii acestui proiect sunt de parere ca prin introducerea acestor permise statul itlian va avea de castigat, putand, pe de o parte, sa impoziteze veniturile castigate de lucratorii imigranti, si, pe de alta parte, sa ii monitorizeze mai eficient. Insa exista si voci critice care au catalogat proiectul ca fiind o politica de "deschidere a granitelor" si sustin ca ar putea sa atraga un val masiv de imigranti.
Pentru acest an s-a stabilit deja ca Italia va primi 170.000 de muncitori extracomunitari. Conform Monitorului Oficial italian din 7 martie, vor fi admisi sa lucreze in Italia 78.500 de angajati nesezonieri, cei mai multi in domeniul casnic si de asistenta pentru persoane si in sectorul pescuitului maritim. Dintre acestia doar 1.000 pot avea functii de conducere sau cu inalta calificare si 3.000 de locuri sunt rezervate pentru cercetatori, antreprenori, artisti cunoscuti la nivel international si persoane cu inalta calificare profesionala, angajate de societati publice si private. In plus, 50.000 de locuri au fost alocate pentru munca sezoniera.
Formandu-si comunitati solide in Italia, muncitorii straini incep sa isi intemeieze propriile afaceri. Printre intreprinzatorii din Roma se afla si foarte muti patroni de companii proveniti din imigratie. Dintre acestia, romanii sunt pe primul loc, avand peste 2.000 de companii patronate de ei, urmati de chinezi, cu 1.500 si de bengalezi cu 1.000. Camera de Comert din Roma a inregistrat in cursul anului 2004 o crestere cu 19% a firmelor ai caror patroni sunt nascuti in afara Italiei.
Insa piata de munca italiana nu este una sigura pentru romani. Imigrantii romani din Italia, al caror numar a depasit 500.000 de persoane, se confrunta cu un fenomen care ia proportii: foarte multi dintre acestia, care lucreaza la negru, isi pierd viata la locurile de munca. Mai multe asociatii romanesti au propus monitorizarea fenomenului, numarul mortilor fiind, neoficial, de ordinul sutelor.
In Italia, unul din trei muncitori in constructii lucreaza la negru. Cei mai multi dintre acestia sint romani care isi asuma astfel riscuri imense. Aproape ca nu exista saptamina in care presa sa nu publice stiri despre romani decedati la locul de munca.
Neoficial, sute de romani au murit in Italia dupa ridicarea vizelor in spatiul Schengen, dar nimeni nu a tinut o evidenta in acest sens. Exista si explicatii pentru numarul mare de accidente: romanii angajati la negru in constructii au, de obicei, alte meserii, iar lipsa de experienta in domeniu este una dintre cauze.
Prin noua lege se spera ca toate aceste probleme legate de conditiile lucratorilor straini vor putea fi rezolvate.
Comentarii articol (0)