"Din 2021, revenim să creştem contribuţia la Pilonul II de pensii în doi paşi, gradual. În prima fază, cred că o să fie 5%, apoi la 6%, aşa cum cere legea. Nu este de ajuns, însă. Va trebui să reformăm întregul sistem de pensii. Fără o reformă clară nu vor mai fi bani", a spus ministrul finanțelor , potrivit Agerpres.
Ce vrea să spună ministrul cu această creștere:
-
actualmente, partea din contribuția obligatorie la pensii (CAS-ul e 25% din venitul brut) care se duce la Pilonul II de pensii este de 3,75%; există și o categorie de angajați care nu mai contribuie la acest sistem, mai exact, cei care lucrează în construcții și pentru care se aplică facilitățile fiscale stabilite de la începutul anului fiscal; aceștia contribuie cu numai 21,25%, adică numai cu partea care se duce la Pilonul I, adică în vistieria statului; revenind la creșterea promisă de ministrul actual al finanțelor, anul viitor cei 3,75% s-ar transforma, mai întâi, în 5% și apoi în 6%, deci mai puțini bani se vor duce la Pilonul I și mai mulți la Pilonul II;
- unde scrie în lege că trebuie să se ajungă la 6%: de fapt, nu mai scrie, de ceva vreme; până în 2017, în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat scria că această contribuție la Pilonul II trebuie să crească anual, dar Guvernul de la vremea aceea a decis să modifice prevederea și să scoată de tot din lege obligația asumată (mai mult politică) de a crește contribuția anual și a o ridica la 6%.
De fapt, de când a fost dată Legea pensiilor administrate privat, s-a stabilit necesitatea ca ea să crească anual. Prima modificare a fost făcută tot prin ordonanță, în 2015, când s-a extins termenul în care creșterea la 6% să fie făcută pentru că Guvernul de la vremea aceea și-a dat seama că nu vrea/nu poate să asigure transferul mai multor bani din acele contribuții sociale către Pilonul II. Promisiunea de creștere a dispărut complet în 2018, așa cum spuneam, când a fost înlocuită de prevederea cotei fixe de 3,75%, fără nicio perspectivă de creștere. Asta, în contextul în care, de doi ani încoace, discuția desființării acestui Pilon a apărut nu o dată, ci de nenumărate ori în spațiul public.
Anul trecut, Executivul în funcție a decis să le dea posibilitatea doritorilor să-și mute contribuțiile viitoare la pensie în întregime la Pilonul I, adică să nu mai ajungă nimic la Pilonul II. Nici măcar o mie de persoane nu au făcut însă asta, potrivit informațiilor oficiale. În acest context, s-a propus eliminarea acestei posibilități, socotită inutilă.
În fine, creșterea promisă recent de ministrul finanțelor trebuie asumată și adoptată printr-un proiect legislativ pentru a deveni efectivă.
Comentarii articol (1)