Concret, termenul de virare a impozitului la stat este până la data de 25 a lunii următoare celei în care se face plata dividendelor, potrivit Codului fiscal. Distribuirea și plata dividendelor se face, în mod normal, până la finele anului curent, după aprobarea situațiilor financiare pentru anul anterior.
Dacă dividendele sunt distribuite, dar nu sunt plătite efectiv actionaților, asociaților sau investitorilor până la finele anului curent, atunci impozitul trebuie declarat (prin formularul 100) și plătit la stat până la data de 25 ianuarie a anului următor.
Așadar, pentru dividendele distribuite, dar neplătite până la finele anului 2019 (care sunt aferente anului 2018), impozitul trebuie declarat și achitat până pe 27 ianuarie 2020. Termenul de bază se amână automat pentru că 25 pică sâmbăta. Informația a fost confirmată inclusiv de un specialist.
„Atenție la impozitul datorat pe dividendele distribuite, dar care nu au fost plătite până la sfârșitul anului 2019. Prin excepție de la regula generală, conform căreia persoanele juridice au obligația să calculeze și să rețină impozitul pe dividende la momentul plății, dacă acesta se datorează, în această situație, impozitul se achită până pe 27 ianuarie 2020 și se declară în formularul 100 în același termen. Termenul se aplică pentru persoanele juridice care distribuie dividende și care au anul fiscal egal cu anul calendaristic”, a explicat Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax București, într-o informare transmisă redacției noastre.
Veniturile din dividende se numără printre veniturile din investiții pentru care Codul fiscal prevede că se datorează taxe la stat. Mai precis, pentru dividende se plătește impozit pe venit, în cotă de 5%, și, în anumite condiții, contribuția la sănătate, în cotă de 10%.
Impozitul pe dividende trebuie calculat, reținut și plătit la stat de către companiile care achită aceste venituri către persoanele fizice. Contribuția la sănătate, dacă este datorată de persoana fizică ce a primit dividende, trebuie raportată prin declarația unică și plătită la stat pe cont propriu.