„[...] când pedeapsa amenzii se adaugă pedepsei închisorii, amenda penală se execută, chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere”, a reținut ICCJ, în Decizia nr. 4 din 2020, care, cum spuneam, a devenit obligatorie din 16 martie.
În esență, Înalta Curte a clarificat că aplicarea și executarea unei amenzi penale pot fi dispuse chiar și în situația în care persoana inculpată a fost condamnată la pedeapsa cu închisoarea, însă executarea acestei pedepse a fost suspendată sub supraveghere.
Când o persoană e condamnată penal, însă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere, această persoană nu va mai merge în închisoare și va trebui să respecte anumite obligații, pe o anumită perioadă de timp (numită „termen de supraveghere”).
Situația vizată, în principal (dar nu unica) de problema de mai sus este cea a contopirii pedepselor, prin concurs (comiterea mai multor infracțiuni, unde se stabilește pedeapsa pentru fiecare infracțiune, dar unde pedepsele se contopesc și nu se adaugă una celeilalte, pentru a nu obliga persoana condamnată la executarea unei pedepse rezultante excesive).
Raportat la această problemă, au apărut, conform instanței de trimitere (care a înaintat sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție), două orientări în jurisprudența instanțelor:
Pe de o parte, se considera că „amenda penală face parte integrantă din pedeapsa rezultantă odată ce a fost alăturată acesteia, astfel că pedeapsa rezultantă trebuie să aibă un regim unic de executare, neputând suspendată sub supraveghere una și executabilă alta”. Cu alte cuvinte, dacă executarea pedepsei cu închisoarea a fost suspendată sub supraveghere, amenda nu ar mai putea fi dispusă și executată, aceasta pierzându-și, cu alte cuvinte, autonomia.
Pe de altă parte, cealaltă orientare jurisprudențială consideră că cele două pedepse sunt separate, în special din perspectiva faptului că deja există un text de lege care permite expres aplicarea amenzii în situațiile în care aceasta are rolul de a sancționa obținerea unui folos patrimonial, prin săvârșirea infracțiunii - chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere.
Prin RIL-ul prezentat aici, ICCJ a clarificat că, într-o astfel de situație, „pierderea autonomiei în cadrul contopirii nu poate modifica modalitatea executării în sensul excluderii interdicției exprese a suspendării [pedepsei amenzii], deoarece această manieră de interpretare ar fi echivalentă adăugării la lege, legiferării propriu-zise”. Curtea se referea la faptul că legea penală a interzis expres suspendării pedepsei amenzii.
În Codul penal actual, există două ipoteze în care pedeapsa închisorii ar putea fi însoțită de pedeapsa amenzii (sau adăugată pedepsei amenzii):
- când infractorul a urmărit un folos patrimonial, pentru aceeași infracțiune se poate aplica pedeapsa cu închisoarea și pedeapsa cu amenda (însă acest caz nu a fost vizat de RIL, pentru că există o prevedere expresă în Codul penal care permite aplicarea și executarea pedepsei amenzii, într-o astfel de situație, chiar dacă executarea pedepsei închisorii a fost suspendată sub supraveghere);
- când, pentru un concurs de infracțiuni, se stabilește atât pedeapsa amenzii, cât și pedeapsa închisorii - într-o astfel de situație, se vor aplica și executa ambele și, în urma deciziei ICCJ, se va aplica și executa pedeapsa amenzii, chiar dacă cea cu închisoarea este suspendată sub supraveghere.
Comentarii articol (0)