Ordonanța de urgență nr. 15/2020, document ce conține măsura, a fost publicată marți în Monitorul Oficial, dar într-o formă diferită de cea pe care Guvernul o adoptase cu câteva zile înainte. Mai exact, documentul oficializat recent stabilește că decontarea se poate face "pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport rutier", iar forma adoptată de Guvern nu limita tipul transportului doar la cel rutier.
Astfel, pentru a se corecta forma publicată în Monitorul Oficial, ar trebui înlocuită sintagma "transport rutier" cu termenul "transport". În acest sens, MEC a comunicat recent că greșeala prezentă în OUG nr. 15/2020 va fi corectată în cursul zilei.
Concret, documentul vizează eliminarea, din Legea educației naționale, a prevederii care stabilește că decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor se face doar pe bază de abonament. Această măsură apare în contextul în care, în luna noiembrie 2019, CCR a stabilit că decontarea navetei elevilor doar pe baza abonamentului este neconstituțională, astfel că, pentru ca elevii să poată deconta cheltuielile de transport și fără un abonament, legislația din domeniu trebuie acum schimbată.
Astfel, de-acum, elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu vor putea deconta, fără să mai fie nevoie de prezentarea unui abonament, cheltuielile de transport (în limita a 50 de kilometri) sau contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.
Apoi, după cum se spune într-un anunț recent al MEC, din următorul an școlar, respectiv 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, dar doar dacă acesta este vizat de către unitatea școlară. Măsura vine ca o concluzie a mai multor întâlniri ce au avut loc între reprezentanții MEC, ai Ministerului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației și ai Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, pe de o parte, și cei ai elevilor, pe de alta.
Așa cum s-a convenit în cadrul întâlnirilor amintite, se va emite și un act normativ care să abroge Hotărârea Guvernului nr. 863/2016, document care stabilește tariful maxim per kilometru aferent abonamentului de transport. Totodată, documentul ar trebui să prevadă și noi tarife maximale.
Cel din urmă pas ce trebuie făcut pentru ca elevii să poată circula gratuit pe baza carnetului de elev, fără să mai fie nevoiți să deconteze cheltuielile cu transportul, este emiterea, de către ministerele menționate mai sus, a unui act normativ în acest sens.
Comentarii articol (1)