Noul termen al declarației este 25 mai, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 6/2020, publicată vineri în Monitorul Oficial și în vigoare de azi, la fel și pentru formularul 230 (cel prin care se poate da un procent din impozitul pe venit datorat statului unei organizații nonprofit -- ONG -- sau unități de cult).
Amânarea vizează atât termenul pentru declarația pe 2020, cât și plățile aferente declarației pe 2019 (impozitul și contribuțiile sociale). Termenul legal de 15 martie reprezenta momentul până la care trebuia încheiată situația pe anul precedent (venituri declarate și plăți făcute), cât și momentul pentru estimarea veniturilor pentru 2020.
În susținerea amânării termenului pentru cele două formulare fiscale, ministrul finanțelor a precizat că, astfel, e mai mult timp pentru ca doritorii să poată face direcționarea procentului din impozit către ONG-uri.
Amânarea aceasta continuă, într-un fel, tradiția depunerii declarației unice la un termen ulterior decât cel stabilit inițial, respectiv prin lege: din 2018, când a apărut în legislație, termenul declarației a fost mereu decalat, anul trecut fiind acordate câteva luni în plus pentru completarea declarației și pentru efectuarea plăților.
Reamintim, în acest context, că formularul pentru veniturile pe 2020, inclusiv varianta sa electronică au fost oficializate la acest moment. Practic, declarația pe 2020 și plățile pe 2019 pot fi făcute oricând până pe 25 mai. Declarația unică trebuie depusă de toți cei care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, criptomonede, cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură, veniturile din investiții, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit. Și veniturile obținute în anul precedent în străinătate sunt declarate prin acest formular. Declarația se depune inclusiv de pensionarii care obțin asemenea venituri.