OG nr. 5/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/205 privind Codul de procedură fiscală cuprinde aceste modificări la regimul popririlor și a apărut azi în Monitorul Oficial nr. 68, urmând să se aplice de luni.
Pentru început, Codul de procedură fiscală va obliga băncile ca, în cazul popririlor înființate de către ANAF, să transmită electronic informații privind suma disponibilă de plată și să nu debiteze între timp conturile către ANAF ori să accepte alte plăți din conturile respective până la realizarea plății efective. Se vor putea face însă în acest timp, adică până se transmit informațiile privind disponibilul de plată din conturi, plățile care se pot face și acum, excepțional, până la achitarea datoriilor: sumelor necesare plății drepturilor salariale, inclusiv a impozitelor și contribuțiilor aferente acestora, reținute la sursă, sumelor necesare plății accizelor și sumelor necesare plății obligațiilor fiscale de care depinde menținerea valabilității înlesnirii la plată, desigur, în aceleași condiții cum se regăsesc acum în Codul de procedură fiscală.
"În cazul popririlor înființate de organul fiscal central, instituțiile de credit efectuează plata sumelor indisponibilizate în contul special deschis la Trezoreria Operativă Centrală, cu indicarea numărului de evidență a plății, în termenul stabilit prin ordin al ministrului finanțelor publice. În situația în care numărul de evidență a plății este complet eronat, suma se restituie instituției de credit de către Trezoreria Operativă Centrală", potrivit unui nou paragraf ce va fi introdus în Codul de procedură fiscală.
Pe perioada suspendării executării silite, deși popririle înființate anterior rămân în vigoare, cu excepția situațiilor când se depune o scrisoare de garanție/poliță de asigurare de garanție, suma pentru care s-a înființat poprirea se actualizează în cel mult două zile de la suspendare, chestiune care până acum nu era prevăzută.
O obligație nouă pentru terțul poprit (oricare ar fi el) va fi să plătească, de la înființarea popririi sau de când creanța devine exigibilă, în termen de trei zile lucrătoare. Până acum, termenul nu era prevăzut expres. Termenul era specificat însă și până acum pentru situațiile când băncile au obligația să vireze organului fiscal banii, dar și aici intervine o modificare în sensul în care se va specifica termenul de trei zile lucrătoare (până acum era vorba de zile calendaristice).
De asemenea, Finanțele au extins prevederile privind corectarea erorilor din documentele de plată și terților popriți (documentelor de plată făcute de ei, mai exact), precum și erorilor generate de operatorii sistemului de decontare bancară - aici, corectarea se va face de către organul fiscal ori de către instituția de credit, la solicitarea sa, de la caz la caz.
După ședința de Guvern în care au fost adoptate și aceste chestiuni ce privesc popririle fiscale, ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a explicat că "s-a făcut reglementarea ridicării popririi în mod electronic (...) astfel încât poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede". Ministrul a spus însă că urmează ca soluția de facilitare a ridicării popririlor să fie implementată și cu băncile, ceea ce înseamnă că punerea în practică va mai dura o perioadă de timp, iar schimbările nu se vor produce la momentul când noutățile fiscale intră în vigoare, adică luni. Ordonanța nu cuprinde însă nimic practic în ceea ce privește aplicația e-Popriri, cea care va facilita schimbul de informații și, în final, ridicarea mai rapidă a popririlor. Aplicația a fost promisă încă de anul trecut, de fostul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici.
Întrebat cât de repede se vor ridica popririle, ministrul a specificat că dezideratul este ca ridicarea popririi să aibă loc imediat, odată ce s-a acoperit datoria. Acesta a descris un algoritm care va analiza toate conturile contribuabilului, le va ordona în funcție de sumele disponibile, iar după ce se acoperă toată sumă, atunci transmite comanda de ridicare a popririi și, deci, de eliberare a conturilor. "Înțeleg că sistemul poate face asta instant", a explicat ministrul,"cel mult o oră". Mecanismul va include atât băncile, cât și angajatorii înscriși, a spus ministrul.