Despre declarație, în câteva cuvinte
Dacă nu ai mai depus până acum declarația unică și nu ești familiarizat cu conținutul și funcțiile acesteia, trebuie să știi că ea este mijlocul principal prin care sunt declarate și impozitate veniturile care nu au natură salarială, pe care le obții independent, în sens larg.
Această declarație e folosită de persoanele fizice autorizate (PFA), dar nu numai. Ea trebuie depusă pentru toate veniturile din activități independente (comerț, producție, servicii, profesii liberale), precum și pentru alte categorii de venituri: din drepturi de proprietate intelectuală (atunci când nu sunt impozitate la sursă, adică la plătitorul de venit), venituri din chirii, din activități agricole, silvicultură și piscicultură, (determinate în sistem real), veniturile din investiții (dobânzi și dividende, cel mai adesea), veniturile din criptomonedă, precum și orice alte tipuri de venituri pentru care nu se reține impozitul la sursă și care se impozitează prin această declarație. Chiar și cei care sunt scutiți de impozit prin lege (de pildă, scutirea pentru persoane cu handicap grav/accentuat) trebuie să depună această declarație (aspectul acesta e subliniat în ghidul atașat declarației). Chiar și de pensionari, precum și de salariați. Atâta timp cât obții cel puțin o categorie de venit pentru care e obligatorie declarația, atunci ea trebuie depusă.
Mecanismul de la baza acestei declarații este următorul: contribuabilul declară ce a obținut sau ce va obține în anul respectiv (estimarea e posibilă mai ales în cazuri precum cel al veniturilor din chirii, unde se încheie un contract pe o perioadă minimă de timp și atunci există un orizont al veniturilor pe acel an), calculează ce ar avea de plătit (dacă depune online, calculul nu îl face contribuabilul, se face automat) și, până la termenul legal, achită respectivele impozite și contribuții sociale (pensii și/sau sănătate). Este principiul autoimpunerii și până la termenul de plată lucrurile se pot ajusta de nenumărate ori.
Ce plătești?
Obții venituri independente, din chirii, investiții, drepturi de autor, criptomonede? Mai mult ca sigur ai de plătit impozit - 10%. La veniturile din dobânzi, de pildă, impozitul e reținut la sursă, de bancă, așa că cel care retrage banii îi retrage gata impozitați. Dar e posibil să fie necesară plata contribuțiilor sociale la pensii (CAS) și/sau sănătate (CASS). Ele nu sunt întotdeauna de plătit împreună pentru că există cazuri în care există o scutire de la plata CAS-ului - de pildă, un pensionar care obține venituri serioase din chirii nu va fi obligat să plătească contribuție pentru pensii, din moment ce el e deja pensionar.
Contribuțiile sociale sunt puse sub semnul întrebării pentru că nu întotdeauna sunt obligatoriu de plătit. CAS și CASS sunt datorate numai de către cei care obțin astfel de venituri nesalariale peste o anumită limită. Practic, dacă aduni toate veniturile nesalariale și depășesc 12 salarii minime brute (în 2020, salariul minim brut e de 2.230 de lei), atunci e posibil să existe obligația plății cel puțin a uneia dintre acele contribuții (așa cum spuneam, e posibil să fii scutit de plata uneia dintre ele conform Codului fiscal).
CAS-ul este 25%, CASS-ul este 10%. Cum se calculează contribuțiile de plată, mai exact, la ce baze se aplică aceste două procente este detaliat în acest material.
Când și unde depui declarația?
Un PFA, de exemplu, depune declarația de la înființare. Declarația unică se depune de către cei care care încep o activitate în decursul anului fiscal în 30 de zile de la momentul producerii evenimentului. Cei care-și înființează azi un PFA n-ar trebui să aștepte termenul general al declarației ca să o completeze pentru prima oară și să o depună.
Același lucru e valabil și pentru celelalte situații: închei un contract de închiriere a locuinței, un contract prin care obții venituri din drepturi de autor (ca independent) - depui declarația în cel mult 30 de zile, chiar dacă nu ai obținut efectiv banii. Prin depunerea aceasta faci, de fapt, o anunțare a Fiscului că obții venituri pe care vrei să le fiscalizezi și o estimare a celor ce le vei obține în acel an.
Declarația aceasta are un termen general, prevăzut de Codul fiscal pe 15 martie: el e termen de plată pentru anul precedent și termen de estimări pentru anul în curs (fără plăți). În 2020, acest termen a fost prelungit până pe 25 mai.
Cei care încheie un contract din care urmează să primească bani în cursul acestui an (orice tip de venit acoperit de declarația unică) trebuie să o depună în maximum 30 de zile de la momentul contractului. Poate însemna asta și depunerea declarației în noiembrie? Da.
Se depune la ghișeu sau online, prin Spațiul Privat Virtual (SPV) ori pe e-guvernare.ro, cu semnătura electronică calificată. Folosirea SPV este gratuită, presupune însă obținerea activării contului la ghișeul Fiscului, oricare ar fi el (pașii înregistrării în SPV, aici).
Ce riști dacă nu depui declarația?
Să nu-i spui Fiscului ce venituri obții și să nu plătești impozitele și taxele înseamnă, în linii mari, să faci evaziune fiscală. Desigur, nedepunerea declarației unice la timp atrage o amendă de la 50 la 500 de lei, dar nu acesta e principalul și cel mai important risc. Există persoane condamnate pentru evaziune pentru că nu au plătit impozit pentru chiriile obținute.
De asemenea, există o procedură pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit, care vizează PFA-urile care n-au depus deloc declarația unică și despre care Fiscul află că au obținut venituri sau că e posibil să fi obținut venituri.
Dacă Fiscul constată că depunerea s-a făcut cu întârziere, iar plățile trebuiau făcute demult, atunci are dreptul să impună și penalități de întârziere.
Notă: Declarația unică e în legislația fiscală din România din 2018. În tot acest timp, am remarcat că oricât de clare ar părea anumite aspecte ale acestei declarații, situațiile din practică pot pune reale probleme în privința completării acesteia. Dacă nu ești familiarizat cu legislația fiscală sau dacă ai dubii cu privire la încadrarea veniturilor tale, indicat este să apelezi la ajutorul unui consultant fiscal sau contabil care să te lămurească și să te ajute și să depui această declarația în mod corect pentru a evita apoi neplăcerile cu Fiscul.
Comentarii articol (1)