O propunere legislativă aflată în dezbatere la Senat i-ar putea obliga pe cei care activează în domeniul imobiliar să îndeplinească o serie de condiții pentru a dobândi calitatea de agent imobiliar.
Potrivit documentului, pentru a deveni agenți imobiliari, persoanele fizice vor fi nevoite să promoveze examenul de atestare a cunoștințelor. De asemenea, acestea nu trebuie să fi fost condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu violență, infracțiuni contra patrimoniului public ori privat sau infracțiuni de fals.
În același timp, agentul imobiliar, societate comercială, ar trebui să aibă ca principal obiect de activitate intermedierile imobiliare și cel puțin unul dintre administratori să aibă calitatea de agent imobiliar.
Examenul de dobândire a calității de agent imobilar ar putea fi organizat de Agenția Națională pentru Calificări, în urma absolvirii cursului de specialitate, care va avea o durată de minimum șase luni, dintre care cel puțin trei luni vor fi de practică.
Potrivit propunerii legislative, agenții imobliari vor fi obligați ca, o dată la doi ani, să se prezinte la reatestare pentru a-și dovedi cunoștințele în domeniu.
De asemenea, vor fi nevoiți să se reatesteze și cei care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar, în termen de doi ani de la publicarea legii în Monitorul Oficial, numai dacă documentul pe care l-am prezentat va intra în vigoare.
Important! Cei care nu se vor prezenta la examenul de reatestarea sau nu îl vor promova, vor pierde calitatea de agent imobliar și vor fi radiați din Registrul agenților imobiliari. Pentru reintroducerea în Registru va fi necesară achitarea unei taxe.
Reglementarea profesiei de agent imobliar s-a mai încercat în urmă cu 20 de ani prin OG nr. 3/2000, care a fost declarată neconstituțională. Ulterior, Parlamentul a procedat la adoptarea legii de respingere a ordonanței, lăsând astfel nereglementată profesia de agent imobiliar.
Potrivit expunerii de motive, o lege în acest sens este esențială în condițiile în care în piața imobiliară își desfășoară activitatea “persoane care nu au cunoștințe elementare de drept civil, nu cunosc procedurile de înregistrare a unui imobil în Cartea Funciară sau au interdicții legale de a desfășura acte de comerț”.
Cum va funcționa Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari
Pentru a desfășura activități de intermediere în domeniul imobiliar, agenții (cei care au promovat examenul de calificare sau de reatestare) vor fi nevoiți să se înscrie, la cerere, în Registrul Național Electronic al Agenților Imobiliari (RENAl) organizat și actualizat pe platforma de internet a Ministerului Justiției.
Înscrierea în RENAI se va face doar după ahitarea unei taxe, care va reprezenta venit la bugetul de stat.
Atenție! Propunerea legislativă prezentată mai sus nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)