Acest proces a început în cursul lunii mai 2018 și mai sunt patru luni până se fac doi ani de-atunci, dar vechile aparate de marcat încă n-au fost înlocuite în totalitate. Deși autoritățile doreau ca procesul să se finalizeze până la 1 noiembrie 2018, ar mai fi de înlocuit, în prezent, în jur de 200.000 - 250.000 de case de marcat, conform estimărilor oficiale.
Ultima oară când am făcut o analiză a situației, la începutul lunii iunie 2019, existau aproximativ 385.000 de aparate înlocuite. Opt luni mai târziu, acest număr a crescut cu doar aproximativ 120.000 de unități, conform datelor furnizate de Ministerul Finanțelor. În acest ritm, procesul are șanse să se finalizeze, în cel mai bun caz, la finalul anului curent, dacă nu chiar în prima jumătate a anului 2021.
Companiile mari și mijlocii ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la 1 iunie 2018, iar companiile mici ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la 1 august 2018, însă aceste termene oricum mai fuseseră amânate anterior. Totodată, a mai existat și o „perioadă de grație”, până la 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018, în care nu s-au dat deloc amenzi.
Așa cum au anunțat anterior autoritățile fiscale, ideea este de a finaliza mai întâi procesul de înlocuire a vechilor case de marcat pentru a putea demara procesul de interconectare a noilor aparate la sistemul național de monitorizare.
Acest obiectiv autoimpus era pentru a doua jumătate a anului 2019. Din moment ce înlocuirea vechilor case de marcat încă este în derulare, evident că cele noi n-au putut fi conectate încă.
Stadiul procesului de înlocuire a vechilor case de marcat, pe scurt | |
Numărul caselor de marcat de înlocuit: | 700.000 - 750.000 |
Numărul caselor de marcat înlocuite până acum: | 505.000 |
Numărul caselor de marcat care încă n-au fost puse în uz, deși figurează în evidențele Fiscului: | 90.000 |
Deși Fiscul a făcut controale din ce în ce mai agresive pe partea de dotare cu case de marcat cu jurnal electronic, efectele concrete întârzie să apară. În acest context, redacția noastră estimează că anul acesta vor continua verificările la comercianți și la prestatorii de servicii (mai ales pentru că au apărut noi categorii de firme obligate să se doteze cu case de marcat).
În plus, în curând urmează ca nedotarea cu noile case de marcat să iasă de sub „protecția” Legii prevenirii. Asta ar însemna ca fapta să fie sancționată încă de la prima abatere cu amenzi între 8.000 și 10.000 de lei. În plus, firmelor le sunt confiscate sumele nejustificate și li se suspendă activitatea până-și schimbă casele vechi de marcat și achită amenzile (sancțiuni complementare amenzii în sine).
Registrul național prin care se va ține evidența caselor de marcat din România va ajuta Fiscul la monitorizarea tuturor aparatelor, conform unui ordin apărut de ceva timp în Monitorul Oficial. În acest sens, firmele vor fi obligate să-și conecteze la internet casele de marcat, astfel încât datele fiscale să ajungă direct la autorități. Până se ajunge la conectarea aparatelor la registrul național, firmele trebuie să facă raportări lunare la Fisc.
Comentarii articol (0)