Măsura acordării unui concediu de odihnă suplimentar angajatelor ce urmeză o procedură de fertilizare in vitro a fost introdusă în aprilie 2019, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019. Concret, potrivit documentului, angajatorii acestor salariate trebuie să le acorde trei zile libere plătite.
În esență, cele trei zile libere acordate salariatelor ce urmează un tratament pentru a deveni mame se adaugă la numărul total de zile de concediu de care beneficiază anual respectivele angajate, adică acestea vor putea beneficia de un concediu de odihnă mai lung cu trei zile.
După cum stabilește OUG nr. 26/2019, cele trei zile ale concediului de odihnă suplimentar trebuie acordate astfel:
- o zi la data efectuării puncției ovariene;
- două zile începând cu data efectuării embriotransferului.
Pentru a putea beneficia de zilele libere suplimentare, salariatele trebuie să aducă angajatorului dovezi că urmează un proces de fertilizare in vitro. Mai exact, ele trebuie să se adreseze medicului specialist pentru a obține o scrisoare medicală pe care, ulterior, o vor prezenta angajatorului.
Astfel, pentru a-i putea acorda unei salariate care urmează o procedură de fertilizare concediul suplimentar de trei zile, un angajator trebuie să primească de la aceasta o cerere de concediu și scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist, care atestă faptul că salariata urmează, într-adevăr, această procedură medicală.
Măsura acordării unui concediu suplimentar salariatelor ce-și doresc să devină mame, dar nu pot face acest lucru decât prin fertilizarea in vitro este menită să încurajeze creșterea natalității în țara noastră.
Conform estimărilor Institutului Național de Statistică, în varianta optimistă, în 2060, populația României ar putea ajunge la 16,3 milioane de locuitori, iar în varianta pesimistă, populația s-ar putea reduce până la 12,5 milioane de locuitori, în condițiile în care, în prezent, populația țării noastre este de aproximativ 19 milioane de persoane.