Începând din 19 aprilie 2019, salariatele din țara noastră care sunt nevoite să apeleze la fertilizarea in vitro pentru a rămâne însărcinate pot solicita angajatorilor câteva zile libere plătite, în care să se ocupe exclusiv de procedura medicală pe care o urmează.
Concediul destinat salariatelor care urmează proceduri de fertilizare in vitro are, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative, o durată de trei zile. Potrivit actului normativ al Executivului, aceste zile libere reprezintă, de fapt, un concediu de odihnă suplimentar.
“Salariatele care urmează o procedură de fertilizare «in vitro» beneficiază anual de un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de trei zile (..)”, se precizează în OUG nr. 26/2019. Așadar, pentru că vorbim de un concediu de odihnă suplimentar, cele trei zile libere plătite nu se vor scădea din concediul de odihnă la care au dreptul anual salariații, ci se vor adăuga la acesta. Astfel, concediul de odihnă anual al salariatelor care urmează proceduri de fertilizare in vitro se va majora cu trei zile.
Potrivit textului actului normativ, concediul de odihnă suplimentar se acordă astfel: salariata primește timp liber în ziua efectuării puncției ovariene și alte două zile libere începând din ziua efectuării embriotransferului.
Pentru a putea beneficia de concediul de odihnă suplimentar, salariatele vor trebui să depună la angajator o cerere și un document eliberat de medicul specialist care efectuează procedura de fertilizare in vitro, mai exact, o scrisoare medicală.
Măsura acordării unui concediu de odihnă suplimentar femeilor ce urmează proceduri de fertilizare in vitro este menită încurajării creșterii natalității în țara noastră. După cum arată estimările Institutului Național de Statistică, până în 2050, populația României se va reduce de la 19 milioane de locuitori, cât sunt în prezent, la doar 14 milioane.
Comentarii articol (0)