„La nivelul ANAF, până la sfârșitul lunii martie, se va finaliza un proiect privind o nouă procedură de rambursare a taxei pe valoarea adăugată în România. Filosofia este următoarea: să extindem sistemul de rambursare cu control ulterior la toate categoriile de contribuabili, ca regulă generală. Analiza de risc este cea care-ți determină riscul fiscal mare, ce implică inspecția fiscală. (...) E clar că teoria a rămas în urma practicii și că lucrurile trebuie actualizate și s-a lucrat atât anul trecut, cât și anul acesta. Deci, rambursarea taxei pe valoarea adăugată va urma o cu totul altă procedură”, a explicat miercuri Mirela Călugăreanu la conferința anuală de taxe organizată de PwC România.
Practic, din declarațiile reprezentantei ANAF reiese că noua procedură va fi finalizată, de principiu, luna asta, urmând ca în martie să fie discutată în spațiul public, cu reprezentanții mediului de afaceri. Asta înseamnă că aceasta ar urma să fie aprobată și oficializată la finele lunii martie și apoi aplicată efectiv din luna aprilie.
„Noi vom fi gata în luna martie să ne punem la masă împreună cu contribuabilii, ca să vedem dacă aceasta este formula cea mai coerentă și care ne va scăpa de acele controale de durată, care nu ne aduc mai nimic”, a adăugat șefa ANAF.
În completare, Doru Dudaș, director general la Ministerul Finanțelor, a explicat că Fiscul a avansat foarte mult în ultimii ani pe partea de rambursare de TVA. Practic, dacă în anul 2004 nu se făceau rambursări fără o verificare în prealabil, în prezent aproape 80% dintre rambursările de TVA sunt făcute cu control ulterior. Asta înseamnă că o bună parte a firmelor primesc banii rapid.
„Din 2004 și până acum, adică de 16 ani, s-a plecat de la zero rambursări de TVA fără control fiscal anticipat și s-a ajuns în momentul de față la 78-79% rambursări de TVA fără control fiscal anticipat. Iată că și acest procent de 21-22%, cât a rămas din rambursările de TVA care se fac cu control anticipat, consumă, totuși, un timp foarte mare pentru Administrația Fiscală și, de asemenea, un timp care întârzie rambursările și deranjează contribuabilul atunci când banii cuveniți vin mai târziu”, a declarat Doru Dudaș la același eveniment de taxe.
Șefa ANAF anunțase această schimbare de procedură încă din noiembrie 2019, într-o perioadă în care s-a discutat foarte mult despre marile întârzieri care erau înregistrate, la momentul respectiv, la rambursările de TVA către firme. Specialiștii atrăseseră atenția la acel moment că există întârzieri de ordinul lunilor la rambursări, iar ulterior s-au luat măsuri pentru rezolvarea lor în decembrie 2019.
„În privința rambursărilor de TVA, trebuie să recunosc că au existat și multe probleme. Dar deja lucrăm la revizuirea procedurii de rambursare a taxei pe valoarea adăugată, pentru că, analizând istoricul rambursărilor și sumele rezultate ca urmare a inspecțiilor fiscale, apreciem că e nevoie să revizuim întregul mecanism și ne-am propus ca, până la 31 martie 2020, să avem deja toate simulările făcute, astfel încât să putem implementa noul sistem de rambursare a taxei pe valoarea adăugată”, declarase Mirela Călugăreanu astă-toamnă.
Specialiștii de la EY România ne-au spus că firmele care primesc TVA-ul cu întârziere pot cere dobânzi de la Fisc, deși trebuie spus că sunt șanse mai mari ca acestea să fie obținute, mai degrabă, în instanță. „Contribuabilii pot cere o dobândă de 0.02% pentru fiecare zi de întârziere pe baza unei simple cereri. Totuși, practica ne-a arătat că, în general, dobânzile se acordă de instanța de judecată, administrațiile fiscale refuzând sau ignorând, de obicei, cererile de dobânzi”, a spus Costin Manta, senior manager la EY România.
Conform legislației în vigoare, cererile de rambursare a TVA-ului sunt soluționate fie înainte, fie după o inspecție fiscală. În unele cazuri, rambursarea se face după o lună sau două și ulterior vine controlul Fiscului. Dar în celelalte cazuri rambursarea poate dura destul de mult, în funcție de durata inspecției prealabile.
Atenție! Noua procedură de rambursare a TVA-ului va trebui dezbătută public, aprobată de șefa ANAF și publicată în Monitorul Oficial pentru a se aplica.