Intenția autorităților fiscale este de a face simulări în următoarele luni și de a opera modificări legislative, în așa fel încât din luna aprilie a anului viitor să se pună în aplicare noul sistem de rambursare a TVA-ului.
„În privința rambursărilor de TVA, trebuie să recunosc că au existat și multe probleme. Dar deja lucrăm la revizuirea procedurii de rambursare a taxei pe valoarea adăugată, pentru că, analizând istoricul rambursărilor și sumele rezultate ca urmare a inspecțiilor fiscale, apreciem că e nevoie să revizuim întregul mecanism și ne-am propus ca, până la 31 martie 2020, să avem deja toate simulările făcute, astfel încât să putem implementa noul sistem de rambursare a taxei pe valoarea adăugată”, a declarat azi Mirela Călugăreanu, președintele ANAF, la o conferință organizată de publicația CursDeGuvernare.
Specialiștii Deloitte România au semnalat, la o conferință de acum câteva săptămâni, că firmele nu mai primesc rambursări de TVA de luni întregi. Ulterior, Guvernul Orban a recunoscut existența acestei probleme și, la rectificarea bugetară pregătită în această săptămână, s-au prevăzut bani pentru readucerea situației la normal.
„Avem ca obiectiv în această rectificare să ajungem la zi cu rambursarea TVA-ului către companii. Pentru că este inadmisibil să menții în mod artificial un deficit și să lipsești companiile de dreptul lor legal, și anume de banii la care au dreptul prin rambursarea TVA-ului”, a declarat luni premierul Ludovic Orban.
Din cauza întârzierilor, specialiștii Deloitte spun că apar probleme cu fluxul de numerar, care pot crea alte dificultăți în activitatea economică. Concret, firmele sunt nevoite să găsească surse alternative de finanțare, însă pot apărea și întârzieri la plăți și achiziții.
Așa cum ne-au explicat recent specialiștii de la EY România, companiile care primesc TVA-ul cu întârziere pot cere dobânzi de la Fisc, deși trebuie spus că sunt șanse mai mari ca acestea să fie obținute în instanță. „Contribuabilii pot cere o dobândă de 0.02% pentru fiecare zi de întârziere pe baza unei simple cereri. Totuși, practica ne-a arătat că, în general, dobânzile se acordă de instanța de judecată, administrațiile fiscale refuzând sau ignorând, de obicei, cererile de dobânzi”, a spus Costin Manta, senior manager la EY România.
Conform legislației în vigoare, cererile de rambursare a TVA-ului sunt soluționate fie înainte, fie după o inspecție fiscală. În unele cazuri, rambursarea se face după o lună sau două și ulterior vine controlul Fiscului. Dar în celelalte cazuri rambursarea poate dura destul de mult, în funcție de durata inspecției prealabile.
Atenție! Noua procedură de rambursare a TVA-ului va trebui dezbătută public, aprobată de șefa ANAF și publicată în Monitorul Oficial pentru a se aplica.