ACCES PREMIUM
De ce premium?
Șefa ANAF: Măsura rambursării TVA-ului cu control ulterior va fi permanentizată
În momentul de față, rambursarea TVA-ului cu control ulterior, ca regulă generală, se aplică temporar. Însă șefa Fiscului a anunțat azi că se lucrează deja la permanentizarea acestei măsuri, astfel încât să se aplice chiar și după trecerea crizei coronavirusului. Conform regulilor vechi, momentul controlului (înainte sau după rambursare) era stabilit, cu unele excepții, de la caz la caz.
Articolul continuă mai jos
„Măsurile implementate, atât la nivel guvernamental, dar și ceea ce am încercat noi să facem în Agenție, în 2019 și în 2020 au început deja să producă rezultate. Și rezultatele se văd în acest an - în primul trimestru avem încasări cu 14% mai mari decât în anul 2019, în condițiile în care procedura de rambursare cu control ulterior [a TVA-ului] a fost prelungită. Dar ne dorim și lucrăm, împreună cu specialiștii Ministerului Finanțelor, la permanentizarea acestei măsuri.Deci, în condițiile în care am accelerat în continuare soluționarea rambursărilor de TVA și reintroducerea banilor în circuitul economic, iată că mediul de afaceri a dat un răspuns pozitiv și lucrurile sunt într-un trend bun”, a declarat azi
Mirela Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), la o conferință organizată de PwC România.
Rambursarea TVA-ului cu control ulterior, ca regulă generală, a fost stabilită prin
OUG 48/2020. Măsura s-a aplicat în timpul stării de urgență și
este activă cel puțin până la 31 ianuarie 2022, conform celor stabilite în prezent. Pentru a deveni un mecanism permanent,
va fi necesară, de principiu, modificarea Codului de procedură fiscală până la finalul anului 2021 (sau cel târziu în prima lună a anului viitor).
De fapt, șefa ANAF vorbea de această schimbare radicală a mecanismului de rambursare a TVA-ului încă din
noiembrie 2019. Ulterior, în
februarie 2020, se anunțase că, din aprilie 2020, regula returnării taxei cu control ulterior va fi extinsă la toate firmele. Apoi a început criza coronavirusului și Guvernul a introdus măsura doar temporar, pentru a fluidiza rambursările către firme într-o perioadă grea pentru ele.
Așadar, după mai bine de un an, Mirela Călugăreanu reia ideea de a stabili rambursarea cu control ulterior, pentru toate firmele, pe termen nedeterminat.
În prezent,
„taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale”, după cum prevede OUG 48/2020. Totuși, există unele excepții de la regula aceasta temporară.
Regulile de bază ale rambursărilor de TVA sunt incluse în Codul de procedură fiscală. Actul normativ prevede că, de principiu, în cazul deconturilor prin care se cer rambursări de până la 45.000 de lei și în cazul deconturilor depuse de contribuabilii care beneficiază de o eșalonare de plată, rambursarea se face cu control ulterior.
Excepțiile
nu sunt valabile însă dacă vorbim de un cazier fiscal cu fapte sancționate ca infracțiuni sau de informații ale Fiscului din care reiese faptul că s-ar putea ca rambursarea să fie necuvenită.
În rest,
de la caz la caz, autoritățile decid dacă fac inspecția fiscală înainte sau după rambursarea TVA-ului, în baza analizei de risc. O inspecție ulterioară se decide tot în baza analizei de risc, pentru cei care primesc banii fără control în avans.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)