Astfel, conform Ordonanței Guvernului 11/2021, apărută aseară în Monitorul Oficial, mecanismul va deveni permanent, în mod formal, din 1 februarie 2022, moment la care Codul de procedură fiscală va fi ajustat în acest sens. De ce? Pentru că rambursarea cu control ulterior este stabilită momentan numai prin OUG 48/2020, iar Codul de procedură fiscală încă prevedea sistemul vechi cu rambursarea înainte sau după control, chestiune stabilită de Fisc, în general, de la caz la caz.
Prin urmare, OG 11/2021 stabilește în mod expres că rambursarea TVA-ului se face, de principiu, cu control ulterior (regulile vor fi detaliate prin ordin al Fiscului). Astfel, Fiscul nu va mai putea să decidă, de la caz la caz, dacă inspecția fiscală se face înainte sau după rambursare.
„Taxa pe valoarea adăugată, denumită în continuare TVA, solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de TVA cu opțiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale”, scrie în noua ordonanță, cu precizarea că există, totuși, excepții de la regulă:
- în cazul firmelor mari și mijlocii: inspecția fiscală se face anticipat dacă acestea au trecute infracțiuni în cazierul fiscal, dacă acestea sunt în procedura lichidării voluntare sau în procedura insolvenței (cei fără plan de reorganizare), precum și dacă Fiscul deține informații din care reiese că există riscul unei rambursări necuvenite;
- în cazul celorlalți contribuabili: pe lângă cele trei situații amintite la primul punct, inspecția fiscală se face anticipat și dacă e vorba de un contribuabil care depune primul decont de TVA după obținerea codului de TVA sau dacă soldul sumei negative de TVA solicitată la rambursare provine dintr-un număr de perioade mai mare decât numărul perioadelor de raportare utilizate într-o perioadă de 12 luni.
La fel ca până acum, rambursările cu inspecție ulterioară se decid în baza unei analize de risc.
Context mai larg: Mirela Călugăreanu, șefa Fiscului, vorbea de această schimbare radicală a mecanismului de rambursare a TVA-ului încă din noiembrie 2019. Ulterior, în februarie 2020, se anunțase că, din aprilie 2020, regula returnării taxei cu control ulterior va fi extinsă la toate firmele. Apoi a început criza coronavirusului și Guvernul a introdus măsura doar temporar, pentru a fluidiza rambursările către firme într-o perioadă grea pentru ele. Ideea permanentizării mecanismului a fost adusă din nou în discuție în aprilie 2021, cu ocazia unei conferințe de fiscalitate a celor de la PwC România, și abia acum vedem, pentru prima oară, măsuri oficiale în acest sens.
Atenție! OG 11/2021 conține mai multe modificări de procedură fiscală, pe care le găsești inventariate în acest articol.