Legea 172/2020 a apărut aseară în Monitorul Oficial și se va aplica de duminică. Aceasta vizează schimbarea legislației din țara noastră privind detașarea salariaților în afara granițelor (termenul exact este de detașare transnațională). Documentul apare în contextul în care prevederile Directivei europene 957/2018 trebuiau transpuse în legislația noastră.
Noile reguli aduc o schimbare importantă ce ține de salarizarea persoanelor detașate transnațional, respectiv dă acestora dreptul și la sporuri, indemnizații sau bonusuri, în plus față de salariul minim (remunerația minimă). Concret, noua lege aduce explicații suplimentare despre remunerația aplicabilă pe teritoriul României și pe teritoriul altui stat membru UE.
În primul caz, vom vorbi de suma de bani care cuprinde salariul minim, sporul pentru muncă suplimentară, sporul pentru munca în zilele de repaus săptămânal, sporul pentru munca în zilele de sărbătoare legală, sporul pentru munca prestată în timpul nopții, alte sporuri și indemnizații care sunt obligatorii conform legislației României, precum și cele prevăzute în contractele colective de muncă cu aplicabilitate generală.
În cazul al doilea, vom vorbi de suma de bani stabilită de dreptul intern și/sau practicile naționale ale statului membru pe teritoriul căruia este detașat lucrătorul, care va reprezenta toate elementele constitutive ale remunerației care sunt obligatorii conform dreptului intern, actelor cu putere de lege și actelor administrative sau convențiilor colective sau sentințelor arbitrale.
„Remunerația aplicabilă pe perioada detașării transnaționale poate cuprinde, pe lângă salariul minim, o serie de sporuri sau indemnizații cum ar fi indemnizații de concediu, indemnizații specifice industriei, indemnizații specifice calificării personalului etc., în conformitate cu legislația statului gazdă. Având în vedere cele de mai sus, în cazul angajatorilor români care detașează personal pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau pe teritoriul Elveției, devine extrem de important să determine, anterior începerii detașării, care este remunerația aplicabilă în statul respectiv, pentru fiecare angajat în parte, ținând cont de cele de mai sus”, a explicat într-un articol recent Mădălina Racovițan, tax partner la KPMG România.
Apoi, se va stabili că salariații detașați în România vor beneficia de condițiile de muncă prevăzute de legislația de la noi și de contractul colectiv de muncă aplicabil inclusiv cu privire la condițiile de cazare și indemnizațiile sau rambursarea cheltuielilor de transport, cazare și masă. La fel se va întâmpla și în cazul salariaților detașați din România în alt stat membru UE. În prezent, legea nu face referire și la aceste aspecte.
În fine, trebuie precizat că salariații vor putea fi detașați în alt stat membru UE, pentru a presta servicii transnaționale, timp de maximum 24 de luni.
Altfel spus, aceste schimbări vor avea impact direct asupra firmelor ce detașează salariați, prin majorarea costurilor cu forța de muncă.
Comentarii articol (3)