Decizia pronunțată în recurs în interesul legii de Înalta Curți de Casație și Justiție (ICCJ) (nr. 6/2019) a fost pronunțată în 17 februarie, însă ea se aplică abia din 3 august, de la momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial.
Conform ICCJ, „fapta de furt săvârşită prin scoaterea/ruperea sistemului de siguranţă plasat pe bun întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii prevăzute de art. 228 alin. (1) [fapta tipică de furt, în forma ei de bază-n.r.] raportat [la] art. 229 alin. (1) lit. e) [furt în formă calificată, prin scoatere din funcțiune a sistemului de alarmă sau de supraveghere-n.r.] din Codul Penal”. Astfel, sustragerea unui bun dintr-un magazin, în urma înlăturării „tag”-urilor de securitate de pe produse va fi considerată o faptă de furt calificat.
Clarificarea este importantă, pentru că o faptă de furt, în forma de bază, poate fi pedepsită cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă, în timp ce pedeapsa pentru furt calificat este de închisoare de la unu la cinci ani.
În ceea ce privește efectele înlăturării etichetelor detașabile menționate mai sus, cel care le scoate de pe bunul sustras din magazin reușește să scape mai ușor cu obiectul furat, pentru că sistemele de alarmă, situate la ieșirea din magazin, nu se mai declanșează.
În acest context, ICCJ a precizat că „o asemenea faptă este substanțial diferită de o infracțiune de furt în formă simplă, întrucât în acest caz presupune înlăturarea unui mijloc de protecție/securitate/siguranță, instalat suplimentar de persoana vătămată chiar în scopul împiedicării furtului”. Înalta Curte a mai precizat că simpla înlăturare a „tag”-urilor face parte dintr-o activitate de scoatere din funcțiune a sistemului de alarmă, chiar dacă nu întregul sistem antifurt dintr-un magazin este scos din funcțiune.
ICCJ s-a mai referit și la faptul că incriminarea diferită a furtului calificat, prin scoaterea din funcțiune a sistemului de alarmă sau de supraveghere, se bazează pe gradul de periculozitate mai ridicat al faptei - comparativ cu un furt simplu. În ipoteza concretă a înlăturării „tag”-urilor, cei care fac asemenea fapte, conform instanței supreme, necesită o anumită specializare și, din această cauză, fapta lor este mai periculoasă.
Comentarii articol (0)