Începând din august 2020, plătitorii de impozit micro, plătitorii de impozit pe profit și PFA-urile îşi pot scădea cheltuielile curente cu achiziția caselor de marcat cu jurnal electronic din impozitul datorat la stat. Totodată, plătitorii de impozit specific sunt și ei vizați de facilitate, începând cu aparatele puse în uz din acest an. Până acum, exista o facilitate disponibilă numai pentru microîntreprinderi, dar diferită de cea nouă (scăderea valorii caselor de marcat din baza impozabilă). Folosirea aparatelor este obligatorie pentru cei care vând produse sau prestează servicii direct către populație.
Nu mai trebuie declarate, în avans, adaosurile comerciale şi de comision la Fisc
Adaosurile comerciale şi cele de comision nu mai trebuie declarate, în avans, la autorităţile fiscale, din luna noiembrie a acestui an. Au dispărut şi prevederile privind amenzile stabilite pentru nedeclararea adaosurilor comerciale şi a celor de comision.
Au dispărut o serie de obligaţii pentru comercianţii care fac vânzări de soldare
Comercianţii care fac vânzări de soldare pentru produsele de toamnă-iarnă şi cele de primăvară-vară au scăpat de patru obligaţii importante:
- de a achita furnizorului produsele pentru soldare cu cel puţin 30 de zile înaintea de data de începere a soldărilor;
- de a face stocul de produse cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii soldărilor;
- de a avea documente pentru a dovedi faptul că produsele pentru soldări au fost achitate cu minimum 30 de zile înainte de soldări și că stocul a fost făcut cu cel puțin 15 zile înainte de soldări;
- de a anunţa soldările la primărie cu 15 zile în prealabil.
Alimentele aproape de expirare vor putea fi donate mai uşor de către comercianţi, după ce în luna iulie a fost modificată legea diminuării risipei alimentare. Mai exact, comercianții nu vor mai datora TVA pentru alimentele pe care le donează și încheierea contractelor de donație nu va mai implica necesitatea formei autentice, iar asta ar trebui să facă mecanismul combaterii risipei alimentare mai atractiv.
Vânzătorii de bunuri la mâna a doua şi agenţiile de turism trebuie să verifice dacă se mai încadrează la scutirea de TVA
Încadrarea în plafonul ce permite scutirea de TVA a fost modificată de către Guvern în această toamnă, fiind luate în considerare preţurile de vânzare, nu marjele de profit. Prevederea privind plafonul de scutire de TVA de 300.000 lei în cazul agenţiilor de turism şi vânzătorilor de bunuri la mâna a doua a fost abrogată, astfel că aceşti comercianţi trebuie să verifice dacă se mai încadreaza pentru această scutire.
Scoaterea dispozitivelor antifurt de pe bunurile din magazine este furt calificat
În vara acestui an, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că scoaterea dispozitivelor antifurt de pe bunurile din magazine este furt calificat şi, astfel, este o infracţiune pedepsită mai dur. Clarificarea este importantă pentru că o faptă de furt, în forma de bază, poate fi pedepsită cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă, în timp ce pedeapsa pentru furt calificat este de închisoare de la unu la cinci ani.
Firmele care fac tranzacţii cu bunuri în numerar de minimum 10.000 euro trebuie să desemneze cel puţin un responsabil cu prevenirea spălării banilor
Obligaţia instituită în acest an este nouă pentru firme, în condiţiile în care, până în 15 iulie, firmele care intrau în această categorie, deși aveau obligații în domeniul prevenirii spălării banilor și a finanțării terorismului (de exemplu, aveau și au anumite obligații de raportare a tranzacțiilor pe care le făceau la autorități) erau exceptate expres de la obligația de a desemna un reprezentant pentru aplicarea Legii nr. 129/2019.
Aceloraşi reguli trebuie să supună şi furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare şi cei de portofele digitale, precum şi cei care comercializează sau depozitează opere de artă sau care acţionează ca intermediar în comerţul cu asemenea bunuri – dacă valoarea tranzacţiilor depăsesc echivalentul în lei a 10.000 euro.
Marketplace-urile trebuie să fie mai transparente şi să garanteze echitate comercianţilor
Din această vară se aplică, şi în România, un Regulament al Uniunii Europene care stabileşte relaţiile dintre platformele de comerţ online (cunoscute ca marketplace-uri) şi comercianţii care îşi vând produsele pe acele platforme. Regulamentul urmăreşte să aducă anumite avantaje comercianţilor, să împiedice marketplace-urile să aibă practici abuzive, dar şi să garanteze echitatea şi transparenţa în relaţiile dintre cele două tipuri de entităţi.
Apare obligativitatea colectării separate a deşeurilor biodegradabile
Firmele vor trebui, de anul viitor, să colecteze separat biodeşeurile, iar cei care nu vor respecta obligaţia vor putea fi amendaţi de Garda de Mediu cu amenzi cuprinse între câteva sute sau câteva zeci de mii de lei. Legea privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile va intra în vigoare din 20 februarie 2021.
Din 1 aprilie 2021 va intra în vigoare Legea nr. 182/2020 care va impune operatorilor din sectorul alimentar să introducă pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de acizi graşi trans de cel mult 2g/100g de grăsime din conţinut. Pentru operatorii economici care nu respectă această lege amenzile vor fi între 10.000 și 30.000 de lei, iar produsele necorespunzătoare vor fi retrase de pe piață.
Comentarii articol (0)