1. Alimentele aproape de expirare vor putea fi donate mai ușor. Pentru a preveni risipa alimentară, comercianții vor putea să doneze mult mai ușor alimentele care sunt pe cale să expire, potrivit Legii nr. 131/2020. Pe scurt, ca să doneze astfel de produse, comercianții nu vor mai fi nevoiți să achite TVA și nu vor mai trebui să încheie un contract de donație în formă autentică. Prevederile Legii nr. 131/2020 vor devei posibile imediat ce vor fi modificate normele de aplicare ale Legii nr. 217/2016 și normele Codului fiscal.
2. Comercianții care fac tranzacții de cel puțin 10.000 de euro trebuie să se asigure că partenerii lor de afaceri și-au îndeplinit obligațiile privind beneficiarul real. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2020 a modificat Legea nr. 129/2019 (Legea prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului), așa încât comercianții care vând bunuri și sunt implicați în tranzacții de cel puțin 10.000 euro trebuie să se asigure că partenerii lor de afaceri și-au îndeplinit obligațiile privind beneficiarul real, dacă aceste tranzacții sunt făcute în numerar. Același lucru este valabil și pentru specialiști precum avocați, notari sau experți contabili.
3. Firmele care fac tranzacții cu bunuri în numerar de minimum 10.000 euro trebuie să desemneze cel puțin un responsabil cu prevenirea spălării banilor. Aceeași OUG nr. 111/2020 mai aduce o modificare la Legea prevenirii spălării și finanțării terorismului, astfel că orice firmă care comercializează bunuri și face tranzacții în numerar de cel puțin 10.000 de euro trebuie să desemneze un responsabil cu prevenirea spălării banilor. De asemenea, numărul de persoane desemnate trebuie să se facă în funcție de natura activității și de mărimea firmei.
4. A apărut un nou Regulament al Uniunii Europene care vizează comerțul online. Comerțul online trebuie să se supună unor noi reguli referitoarea la modul în care sunt tratați comercianții pe platformele online (cele precum Emag, Okazii etc), reguli ce vor aduce unele avantaje pentru aceștia precum faptul că vor ști unde anume le este plasat produsul (pe ce pagină). De asemenea, comercianții vor trebui informați în prealabil dacă se modifică termenii și condițiile platformei (cu cel puțin 15 zile înainte) și dacă încetează relația contractuală (cu cel puțin 30 de zile înainte).
5. Comercianții își pot recupera indirect banii dați pe case de marcat din 2018 și până acum. Firmele care au fost obligate să achiziționeze case de marcat cu jurnal electronic pot să-și recupereze cheltuielile din ultimii doi ani și jumătate, potrivit Legii nr. 153/2020. Este vorba despre plătitorii de impozit pe profit, plătitorii de impozit micro și PFA-uri. Apoi, aceeași lege stabilește că de la 1 august, orice firmă sau PFA poate să scadă din impozitul pe afacere costurile curente cu achiziția caselor de marcat. Astfel, aceste firme pot recuperara, în fiecare an, cheltuielile curente cu achiziția caselor de marcat cu jurnal electronic. Până la această modificare, numai microîntreprinderile puteau deduce aceste cheltuieli.
Proiecte de legi adoptate de Parlament, pe cale de a deveni oficiale
6. De anul viitor ar putea fi interzisă vânzarea alimentelor cu un conținut mare de AGT. Un proiect de lege care a fost adoptat de Parlament și urmează să primească semnătura președintelui țării ar putea interzice vânzarea alimentelor cu un conținut de AGT mai mare de 2g/100 g de grăsime din conținut.
AGT se regăsesc în multe dintre produsele de tip fast-food, în produse de panificație, chipsuri, margarină, în multe semi-preparate și nu numai. Așadar, o astfel de regulă ar putea contribui la creșterea calității alimentelor. Operatorii economici care nu se vor conforma acestei reguli vor putea fi amendați cu până la 30.000 de lei.
După cum scrie în proiectul de lege, dacă documentul va ajunge în Monitorul Oficial, prevederile sale nu se vor aplica mai devreme de data de 1 aprilie 2021.
7. Firmele ar putea fi obligate să colecteze separat deșeurile biodegradabile. Tot de anul viitor, firmele care nu vor colecta separat deșeurile biodegradabile vor fi amendate cu sume între 10.000 și 20.000 de lei, se arată într-un proiect de lege ce a fost adoptat de Parlament. Ca să se aplice, acesta mai trebuie semnat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial. Aceeași regulă se va aplica și persoanelor fizice, însă amenda pentru acestea va fi mai mică, respectiv între 400 și 800 de lei.
Biodeșeurile sunt cele provenite din grădini și parcuri, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firmele de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeurile similare ce provind din unitățile de prelucrare a produselor alimentare.
În privința prevederilor proiectului de lege, acestea se vor aplica peste șase luni de la momentul publicării în Monitorul Oficial.
Atenție! Cele două proiecte de lege prezentate mai sus nu se aplică deocamdată. Ca să intre în vigoare, acesta trebuie să primească semnătura președintelui și să se publice în Monitorul Oficial.