Ne apropiem, încet-încet, de finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2023 și deja avem mai multe schimbări oficiale sau în pregătire ce țin de domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor. Iată ce este important de știut de către firme și profesioniști:
1. Reguli noi de înregistrare ca entități raportoare pentru firme și specialiști (oficial). În contextul în care implementează un sistem informatic nou, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a oficializat în august 2023 un set nou de reguli pentru înregistrarea firmelor și specialiștilor ca entități raportoare. Documentul acoperă, printre alte entități, băncile, anumiți comercianți, anumiți dezvoltatori imobiliari, contabilii, consultanții fiscali, auditorii, avocații, notarii și executorii judecătorești. Regulile se aplică din 7 noiembrie 2023.
2. Noi modele pentru rapoartele de tranzacții suspecte și tranzacții în numerar de cel puțin 10.000 euro (oficial). Totodată, actualele modele ale rapoartelor de tranzacții suspecte, tranzacții cu numerar de cel puțin 10.000 euro, transferuri externe de cel puțin 10.000 euro și transferuri de fonduri pentru activitatea de remitere de bani de cel puțin 2.000 euro urmează să fie înlocuite din 7 noiembrie 2023, conform unui ordin oficializat de ONPCSB în iulie 2023. Măsura vine, de asemenea, în contextul schimbării sistemului informatic al ONPCSB.
3. Reguli speciale pentru contabili și firmele de contabilitate (oficial). Contabilii și firmele de contabilitate se numără printre entitățile care au obligații în domeniul prevenirii spălării banilor. Din acest motiv, din ianuarie 2023 există un set oficial de norme speciale pe care trebuie să le respecte profesioniștii.
4. Reguli speciale și pentru consultanții fiscali și firmele de consultanță fiscală (proiect). Un set complet nou de reguli pentru prevenirea și combaterea spălării banilor se află în pregătire pentru consultanții fiscali și firmele de consultanță fiscală. Acesta, însă, trebuie adoptat și oficializat pentru a se aplica efectiv.
5. Tranzacțiile cu criptomonede nu mai pot fi anonime (oficial). Un regulament european oficializat în iunie 2023 vine cu o serie de măsuri de prevenire a spălării banilor care se referă inclusiv la tranzacțiile cu criptomonede prin intermediul prestatorilor de servicii dedicate. Astfel, din 2025, furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să se asigure că transferurile de monede virtuale sunt însoțite de informații despre cei care fac plăți și cei care le încasează, similar transferurilor de fonduri „clasice”.
6. Casele de schimb pentru criptomonede vor trebui să se autorizeze pentru a funcționa în România (proiect). Casele de schimb pentru criptomonede și furnizorii de portofele digitale pentru criptomonede, indiferent că sunt din România sau din alte state membre UE, vor avea nevoie de aprobarea Ministerului Finanțelor pentru a activa în România. Măsura este trecută într-un proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Finanțelor, care trebuie adoptat și oficializat pentru a se aplica.
7. Cazierul fiscal poate include și fapte legate de prevenirea spălării banilor (oficial). Lista faptelor care se trec în cazierul fiscal al contribuabililor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, a fost modificată în 29 ianuarie 2023 pentru a include noi sancțiuni apărute în anii trecuți, conform unei hotărâri de Guvern. Printre altele, autoritățile pot trece în cazierul fiscal fapte precum nerespectarea obligației de depunere a declarației de beneficiar real.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)