Ordinul ONPCSB 191/2023 a apărut în iulie 2023 în Monitorul Oficial și trebuia să intre în vigoare după 120 de zile, adică în data de 7 noiembrie 2023. Totuși, în urma publicării recente a Ordinului ONPCSB 261/2023, intrarea în vigoare a fost amânată pentru 22 noiembrie 2023.
Noile modele de rapoarte folosite în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor înlocuiesc vechile modele, ce au fost stabilite în 2021 prin Ordinul ONPCSB 14/2021. Schimbarea vine ca urmare a faptului că la nivelul ONPCSB s-a implementat un nou sistem informatic, ce permite eficientizarea activității Oficiului.
Potrivit Oficiului, faza de testare a noului sistem a durat până pe 20 noiembrie. Din 21 noiembrie, sistemul permite înregistrarea, iar din 22 noiembrie - transmiterea rapoartelor obligatorii conform legislației prevenirii spălării banilor.
E vorba, mai exact, de:
2. raportul de tranzacții cu numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, inclusiv operațiunile care au o legătură între ele, pentru entități bancare și nonbancare;
3. raportul de transferuri externe, în și din conturi, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele, pentru instituțiile de credit și instituțiile financiare;
4. raportul privind transferurile de fonduri pentru activitatea de remitere de bani a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro.
Raportul privind tranzacțiile suspecte trebuie transmis autorităților de îndată, conform legii, adică înainte de a face orice tranzacție pentru clientul în legătură cu care există suspiciuni. Celelalte rapoarte trebuie transmise la ONPCSB în trei zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacției.
Potrivit noii metodologii, toate raportările acestea se vor face prin sistemul de raportare pus la dispoziție de ONPCSB la adresa https://raportari.onpcsb.ro/.
Entitățile raportoare sunt considerate, în mare, instituțiile de credit, instituțiile financiare, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, experții contabili și contabilii autorizați, evaluatorii autorizați, consultanții fiscali, notarii publici, avocații, executorii judecătorești, furnizorii de servicii pentru societăți, agenții și dezvoltatorii imobiliari, precum și alte persoane care, în calitate de profesioniști, comercializează bunuri (în măsura în care efectuează tranzacții în numerar de minimum 10.000 de euro, echivalent în lei).