ACCES PREMIUM
De ce premium?
Din efectele limitării acizilor grași din alimente: Restaurantele pot fi nevoite să-și ajusteze rețetele
De la începutul lunii aprilie, producătorii și comercianții de alimente mai pot pune pe piață doar alimente procesate cu un conținut scăzut de acizi grași trans industriali, altfel riscă amenzi de zeci de mii de lei. În acest context, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a clarificat, într-un răspuns dat redacției noastre, ce trebuie să facă restaurantele sau localurile de tip fast-food pentru a se conforma noilor reguli privind conținutul de acizi grași trans din preparatele comercializate. Astfel, dacă se înregistrează depășiri ale valorilor de acizi grași trans stabilite în aprilie, restaurantele sau fast-food-urile trebuie să ia mai multe măsuri, inclusiv să ajusteze rețetele produselor alimentare vândute sau să modifice procesul acestora de producție.
Articolul continuă mai jos
Din 1 aprilie 2021, potrivit Legii 182/2020, firmele din sectorul alimentar sunt obligate să furnizeze consumatorilor finali produse alimentare cu un conținut de acizi grași trans industriali de
cel mult 2g la fiecare 100g de grăsime din produs. Sunt exceptate de la această regulă alimentele care conțin în mod natural acizi grași trans în grăsimile animale (de exemplu, produsele din carne sau lactatele).
Pentru a lămuri ce au de făcut restaurantele și fast-food-urile pentru a se încadra în noile limite privind acizii grași trans, ANSVSA transmite, în urma unei solicitări făcute de redacția noastră, că acestea, în primul rând,
“trebuie să realizeze o analiză a riscurilor”. Mai exact, restaurantele, fast-food-urile sau firmele de catering trebuie să:
- identifice și să selecteze, în funcției de tipul și natura activității lor, materia primă și ingredientele utilizate care pot conține acizi grași trans și să determine, prin analize de laborator, aportul de astfel de acizi grași asupra produsului finit;
- să identifice etapele de prelucrare a produselor alimentare ce pot fi bănuite de formarea acizilor grași trans; și
- să calculeze cantitatea totală de acizi grași trans prin însumarea cantităților de astfel de substanțe provenite din toate sursele.
În cazul în care valorile acizilor grași trans rezultate în urma calculului depășesc valoarea de 2g din 100g de grăsime, restaurantele trebuie să stabilească, așa cum ne-a transmis ANSVSA,
“măsuri adecvate de respectare a nivelurilor de acizi grași trans din produsele alimentare respective”. La modul concret,
restaurantele vor trebui să schimbe rețeta produsului alimentar identificat cu valori mari de acizi grași trans și/sau a procesului de producție, să înlocuiască anumite ingrediente, să ajusteze anumite procese și controale proprii.
Așadar, restaurantele și fast-food-urile trebuie să ia măsurile de mai sus doar dacă descoperă, în urma analizelor, că produsele alimentare vândute către consumatorii finali depășesc actualul nivel maxim de acizi grași trans.
Totodată, ANSVSA subliniază și faptul că introducerea acestei limite a conținutului de acizi grași trans
“nu presupune modificări ale activităților desfășurate în cadrul unui restaurant sau fast-food, care să conducă la necesitatea reluării operațiunii de înregistrare a activității respective“.
În cazul în care nu respectă obligația legală intrată în vigoare în aprilie, producătorii și comercianții de alimente riscă
amenzi de până la 30.000 de lei și pierderi financiare generate de retragerea alimentelor respective de la vânzare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)