În contextul în care numărul de infecții provocate de coronavirus a crescut în mai multe state, inclusiv în România, Guvernul a emis un comunicat în care clarifică ce presupune autoizolarea și cu ce este diferită față de carantină.
Așadar, autoritățile subliniază faptul că procesul de carantină se aplică numai persoanelor care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19) și care nu prezintă simptome. Aceasta va dura 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică (DSP).
De cealaltă parte, autoizolarea se instituie tot persoanelor asimptomatice, dar care au călătorit, în ultimele 14 zile, în regiuni sau localități unde infecțiile cu COVID-19 nu au înregistrat o transmitere comunitară extinsă.
Notă! Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsă și a altor zone afectate de COVID-19 poate fi consultată aici. În plus, autoritățile au realizat și o listă a zonelor în funcție de care se instituie autoizolarea la domiciliu sau carantina instituționalizată, listă care poate fi consultată aici.
Potrivit comunicatului transmis de Guvern, autoizolarea se desfășoară la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată. În acest timp, persoanele aflate în autoizolare vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către DSP.
Important! Persoanele aflate în autoizolare vor primi concediu medical, la fel ca cei aflați în carantină. Așadar, cei care sunt nevoiți să stea la domiciliu pentru o perioadă determinată vor primi o indemnizație în valoare de 75% dintr-o bază salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. De asemenea, numărul zilelor de concediu aferente autoizolării la domiciliu nu se scad din numărul zilelor de concediu medical.
Autoizolarea se instituie atât pentru cei care au călătorit în zone afectate de răspândirea coronavirus și au luat contact direct cu persoanele cu simptome, cât și pentru membrii familiilor acestora. Toți cei care se află în autoizolare sunt obligați să nu părăsească domiciliul declarat.
Dacă restul familiei nu dorește să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se solicită către Direcția de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituționalizată. Atenție însă că această opțiune este posibilă numai în cazul în care persoana nu a avut contact cu familia.
Dacă după cele 14 zile de autoizolare, persoanele nu prezintă niciun simptom, atunci nu este necesară testarea. La finalul perioadei de autoizolare, persoanele în cauză vor primi un aviz epidemiologic de la DSP care va demonstra că nu mai există niciun pericol de transmitere a coronavisului.
Ce se întâmplă dacă un membru al familiei prezintă simptome ale infecției cu coronavirus
În situația în care, pe parcursul autoizolării, unul din membrii familiei prezintă simptome cauzate de infecția cu coronavirus, se anunță imediat medicul de familie sau se telefonează la 112.
Ambulanța va transporta persoana care ar putea fi infectată cu coronavirus la centrul de boli infecțioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Dacă rezultatul este negativ, persoana va fi adusă înapoi la domiciliu, acolo unde va continua autoizolarea până la 14 zile. Dacă, în schimb, rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infecție cu coronavirus.
De la momentul în care este chemată ambulanța și până când ajunge la adresa specificată, trebuie limitat cât de mult posibil contactul apropiat cu persoana care ar putea avea coronavirus (la mai puțin de un metru), pe o perioadă mai mare de 15 minute, fiind indicată purtarea măștii de protecție. În continuare, spălarea mâinilor și dezinfectarea suprafețelor atinse reprezintă măsuri esențiale de protecție.
Cum pot fi sprijinite persoanele aflate în autoizolare
Persoanele aflate în autoizolare pot primi apă și alimente de la rude, de la prieteni sau de la Comitetele județene pentru situații de urgență, precum și de la autoritățile locale. Potrivit informațiilor transmise de Guvernul României, autoritățile locale pot implica și organizațiile non-guvernamentale în spriijinirea celor afectați de coronavirus (ex: Crucea Roșie).
Important! Persoanele aflate în autoizolare vor prelua alimentele și bunurile primite numai după ce persoanele care le-au adus s-au retras. Autoritățile recomandă ca cei care vin în sprijinul pacienților aflați în autoizolare să îi anunțe telefonic, fără să atingă ușa, clanța ușii sau soneria. Pe cât posibil, persoanele aflate în autoizolare trebuie să poarte mască de protecție atunci când preiau produsele primite la domiciliu.
Coronavirusul este o infecție a plămânilor care a fost depistată pentru prima dată în China, la sfârșitul anului trecut. Cele mai întâlnite manifestări ale unui pacient care a fost infectat cu coronavirus sunt febră mare, tuse și dificultate în respirație.
Comentarii articol (0)