Pot avea roboții drepturi de proprietate intelectuală?
Dacă ne întrebăm care ar fi legătura dintre cele două, răspunsul vine din partea Oficiului European de Brevete (OEB). În urma unei solicitări venite din partea unei entități fizice care a depus, în toamna anului 2018, două cereri prin care inventator era desemnat un sistem de inteligență artificială. Cele două cereri au fost refuzate vehement, deoarece OEB susține că acestea nu îndeplinesc cerința legală a Convenției de brevet european (EPC), aceea că un inventator desemnat în cerere trebuie să fie o ființă umană și nu o mașină.
În conținutul celor două aplicații este explicată modalitatea în care un sistem numit “DABUS”, fiind descris drept "un tip de inteligență artificială conexionistă", este entitatea care a inventat aplicația în speță. Persoana solicitantă își explică acțiunea prin modalitatea în care aceasta a obținut un brevet European de la inventator, iar în calitate de proprietar al sistemului, acestuia i s-au atribuit orice drepturi de proprietate intelectuală realizate de mașină.
Argumentul final al oficiului susține că un inventator desemnat într-un brevet european trebuie să fie o persoană fizică și aici se recurge la un aspect de ordin subiectiv. Trebuie să vedem ce înțelegem noi, “umanoizii”, prin acest termen. Să fim de acord cu punctul de vedere al oficiului, sau să admitem că inteligența articificială reprezintă un aspect care face parte într-o foarte mare măsură din viețile noastre?
În ce domenii inovează AI în prezent
Unele dintre cele mai interesante și inovative sisteme de inteligență artificială sunt elaborate chiar la noi în țară, iar printre exemplele cele mai cunoscute se numără: UiPath, aceștia ajutând start-up-urile cu sisteme de machine learning. Având sediul în SUA, aceasta este una dintre cele mai notabile companii românești de AI, aducând un aport important în ceea ce privește procesul de creativitate al oamenilor.
O altă firmă care ține pasul cu procesul de dezvoltare al sistemelor AI este Oracle, ei ajutând business-urile să crească prin intermediul soft-urilor care analizează vânzările, furnizorii, etc. Inteligența artificială reușește astfel să comunice dincolo de informația brută, dincolo de anumite aspecte pe care oamenii nu reușesc să le prevadă din timp.
Nici domeniul e-commerce nu a fost evitat de aceste tipuri de sisteme informaționale. CustomSoft reușește să aducă îmbunătățiri considerabile întregului proces de cumpărare online. În acest sens, ei personalizează procesul administrativ, integrând dorințele consumatorilor cu nevoile comerciantului.
AI încotro...
Cu siguranță ne vom îndrepta cu pași repezi spre momentul în care roboți cu inteligență artificială vor deveni noii noștri colegi, modificându-ne în bine traiectoria noastră profesională, dar și personală, de ce nu?
Paul Cosmovici, avocat în domeniul proprietății intelectuale, susține că: “Devine un mare avantaj competițional să știi să folosești inteligența artificială în proiectele în care, până acum, erau implicate persoane fizice, mai mult sau mai puțin motivate, competente, sau eficiente. Este evident că avocații nu vor mai putea evita formarea continuă în zona noilor tehnologii. I-am putea numi Generația AI, în măsura în care acești avocați sau specialiști vor folosi cu ușurință noile instrumente informatice”.
Vom putea utiliza aceste sisteme în toate domeniile, plecând de la cel medical, educațional, poate chiar și cultural.
Comentarii articol (1)