Documentul citat împarte neregulile des întâlnite la angajatori, conform celor aproape 50.000 de petiții înregistrate la ITM-urile din toată țara, în două mari categorii: cele ce țin de relațiile de muncă și cele ce țin de securitatea și sănătatea în muncă (SSM).
Pe relații de muncă, problema din capul listei este neplata salariilor de către angajator (la fel a fost și în 2018). Conform Codului muncii, salariul se plătește cel puțin o dată pe lună, la data trecută în contractul de muncă sau în regulamentul intern. Dacă banii se dau cu întârziere sau nu se dau deloc, angajatorii pot fi obligați să achite salariaților daune. Angajații pot face sesizări la ITM-uri, care să aducă inspectorii de stat în control, să ceară socoteală angajatorului în fața unei instanțe de judecată sau să ceară insolvența companiei.
Apoi, o altă problemă reclamată des anul trecut a fost neplata orelor suplimentare prestate de salariați (problema exista și în 2018). Munca suplimentară este cea prestată peste programul normal de lucru - solicitată de angajator, acceptată de salariați și plătită ulterior. În caz contrar, firmele riscă amenzi între 1.500 și 3.000 de lei.
Mai departe, concedierile abuzive au fost pe locul trei în topul reclamațiilor primite de ITM-uri de la salariați. De principiu, există tot felul de interdicții legale referitoare la concediere, însă acestea nu sunt strict limitate. Ideea este că instanțele decid dacă o concediere este abuzivă, iar angajatorul poate fi obligat să plătească despăgubiri și chiar să reprimească la muncă persoanele în cauză.
Tot pe partea de relații de muncă, nereguli au fost găsite și în ceea ce privește folosirea aplicației Revisal, adică a registrului general de evidență a salariaților. Angajatorii care nu respectă termenele legale de raportare în Revisal a diferitelor informații privind relațiile de muncă riscă amenzi de mii de lei.
Pe partea de SSM, salariații au reclamat angajatorii cel mai des din cauză că n-au eliberat adeverințe de vechime pentru activitatea încadrată la fostele grupe de muncă. Aceste perioade lucrate în condiții grele permit salariaților să se pensioneze mai repede decât dacă ar fi lucrat exclusiv în condiții normale.
Altă mare problemă a fost munca în condiții necorespunzătoare din punct de vedere al SSM. Angajatorii sunt obligați prin lege să ofere condiții cât mai sigure de muncă pentru salariații lor, în ideea de a preveni accidentele de muncă și bolile profesionale. Cei care nu respectă aceste reguli riscă amenzi usturătoare.
În fine, alte nereguli semnalate ITM-urilor în 2019 au fost unele ce țin de cercetarea și declararea accidentelor de muncă în care au fost implicați salariați. În esență, angajatorul se ocupă de cercetare numai atunci când e vorba de accidente de muncă în urma cărora se ajunge la incapacitate temporară de muncă. Însă firmele sunt obligate să raporteze autorităților toate accidentele de muncă, indiferent cât de (puțin) grave sunt urmările.
În loc de concluzie. Așadar, dacă angajatorii vor să evite în 2020 să fie controlați și, eventual, sancționați de inspectorii ITM-urilor (și nu numai) pentru încălcarea legislației muncii, aceștia ar trebui să asigure condiții adecvate de muncă și plata la timp a drepturilor salariale (salariul lunar, sporurile etc.).