Poate mai puțin știut e că în Codul muncii chiar scrie că concediile de odihnă se fac în perioade programate, ca regulă generală, salariatul fiind obligat să respecte această prevedere: "Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepția situațiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat".
În ce măsură s-ar putea opune, în această perioadă, un angajator la concediile de odihnă cerute peste noapte de angajații care vor să stea acasă cu copiii sau să se protejeze de coronavirus? O "spune" legea, o confirmă inclusiv ministrul muncii într-o comunicare recentă: "(...)unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislaţii, acordarea concediului unor angajaţi care cer, în masă, concediul de odihnă". Ministrul a respins și ideea de a intra în concediu medical, din diverse probleme medicale închipuite.
Notă: Redacția noastră a tratat în urmă cu ceva timp, împreună cu specialiști în dreptul muncii, subiectul concediilor de odihnă cerute în afara perioadelor convenite - materialul dedicat este disponibil aici. Cu acea ocazie, specialiștii ne-au explicat că, în situația în care un salariat vrea concediu de odihnă în afara perioadei în care a fost programat, angajatorul poate să-l refuze.
S-ar putea susține că, în contextul dat, respectiv în această perioadă în care românii sunt destul de expuși riscului de a contacta coronavirusul, aceștia ar putea fi îndreptățiți să încerce să se protejeze oricum consideră de cuviință. Parțial adevărat. În momentul în care un salariat intră în concediu de odihnă, acesta are dreptul la salariu pe toată acea perioadă, dar nu aduce nicio contribuție efectivă la locul de muncă. Concediul de odihnă ar fi folosit aici în mod evident abuziv, din moment ce nu ar fi luat în scopul recunoscut de lege - un repaus absolut necesar angajatului pentru a-și reface capacitățile de muncă. Similar, în concediul medical, banii pe care salariatul îi primește în acea perioadă sunt cu greu recuperați de la stat de către angajator.
Dacă firma se trezește cu reducerea serioasă a capacității de muncă din cauza unui număr de salariați care și-au luat concediu de odihnă (sau medical, abuziv), atunci activitatea sa este clar afectată. În eventualitatea în care problema coronavirusului se va acutiza și în țara noastră, așa cum s-a întâmplat în multe alte state din Vest, firmele, mai ales cele mici și mijlocii, sunt puse oricum în fața unor scenarii care le aduc probleme financiare: sincope în lanțul de aprovizionare, scădere a vânzărilor de produse și servicii, recuperarea dificilă a banilor datorați de alte entități care au, poate, probleme financiare și mai mari (o dezvoltare a acestui subiect găsiți aici).
În schimb, așa cum redacția noastră a punctat în mai multe articole în ultima perioadă, le revine angajatorilor să găsească soluții pentru salariații lor: facilitarea muncii de acasă, măcar pentru unii dintre angajați, flexibilizarea programului de muncă și asigurarea de măsuri sanitare la locul de muncă - regăsiți în această sinteză o trecere în revistă a tuturor aspectelor legate de modificarea temporară a raporturilor de muncă și de gestionarea angajaților în această perioadă dificilă.
Comentarii articol (0)