avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Gravida obligata la ture de noapte
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Gravida obligata la ture de noapte

Buna seara,sunt o viitoare mamica,si am unele probleme la locul de munca.
Problema este ca sunt angajata de 2 luni si ceva,si sarcina mea are tot atat.Sunt angajata la un casino lucrez in ture de 2 cu 2 si ture de noapte,am anuntat angajatorul inscris ca sunt insarcinata,si am cerut sa numai fac ture de noapte,mi s-a trimis un raport de la med muncii ca nu am voie ture de noapte (nu am fost la med muncii personal eu),si la cateva ore alt raport ca trb sa-mi bag concediu de risc maternal,ca nu pot ramane la locul de munca...intr-un fel ma obliga la ture de noapte,nici nu vor sa-mi reduca programul lucrez 12 ore.ce-as putea sa fac ca sa mi se reduca programul,sau sa nu fac ture de noapte?? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:59, 8 Februarie 2018
Reducere programului de lucru si/ sau lucrul numai in tura de zi se poate face la recomandarea medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale prin modificarea fisei de aptitudine a gravidei - sa scrie apt conditionat (sa se nominalizeze cconditionarile).
Angajatorul daca are in organigrama locuri de munca/ posturi de lucru unde se pot asigura conditionarile va poate oferi un alt loc de munca. Daca nu are astfel de posturi va poate trimite in somaj.
Fiind gravida aveti alternativa intrarii in concediul de risc maternal, care se emite de catre medicul ginecolog sau medicul de familie, cu avizul medicului specialist de medicina muncii.
Potrivit art.128 alin.2 C.mun., femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.

OUG 96/2003
Art. 19
(1) Salariatele prevazute la art. 2 lit. c)- e) nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte.
(2) In cazul in care sanatatea salariatelor mentionate la alin. (1) este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar.
(3) Solicitarea salariatei se insoteste de un document medical care mentioneaza perioada in care sanatatea acesteia este afectata de munca de noapte.
(4) În cazul în care, din motive justificate în mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul de risc maternal conform art. 10 şi indemnizaţia de risc maternal, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt insarcinata si fac ture de noapte AndreeaBeatrice1988 AndreeaBeatrice1988 Buna ziua!Am 6 sapatamani de sarcina,și lucrez intr-o sala de jocuri,unde se lucrează in ture,inclusiv de noapte.Ce pot face pentru a rămâne cât mai ... (vezi toată discuția)
Drepturile gravidelor la locul de munca Iordache103 Iordache103 Buna ziua. As dori sa stiu ce program se poate stabili pentru gravide, daca medicul recomanda reducerea programului cu o patrime fara a se diminiua drepturile ... (vezi toată discuția)
Reducere program gravide pie paulina pie paulina Buna ziua.insarcinata in 16 sapt.am prezentat angajatorului adv de la ginecolog si medic familie in care e specificat risc dr sarcina pt reducere program.cu ... (vezi toată discuția)