Pe lângă situția provocată de infecția cu coronavirus, țara noastră se confruntă și cu o epidemie de pestă africană, virus care afecteză animalele, în special porcii și mieii, a căror carne se consumă în perioada Paștelui.
Potrivit unui comunicat publicat recent de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), controalele inspectorilor sanitari se vor desfășura în perioada 30.03.2020 – 18.04.2020 și vor fi mai intense în perioadele 02.04.2020 – 05.04.2020 și 09.04.2020 – 12.04.2020, cu ocazia Floriilor.
Controalele vizează piețele agro-alimentare, abatoarele și unitățile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, pizzerii, magazine alimentare etc.). Inspectorii sanitari vor mai efectua controale și asupra mijloacelor de transport, pentru a verifica dacă animalele vii sunt transportate în condiții de siguranță, conform normelor europene, având în vedere că s-au format mai multe focare de pestă africană.
Inspectorii sanitari vor verifica următoarele aspecte:
- documentele însoţitoare (certificate sanitare veterinare de transport, documente cu informații despre lanțul alimentar, formularele de mișcare pentru animalele transportate, registrul transportatorului, avize interjudețene), care trebuie să ateste originea loturilor de porci vii, precum și rutele de deplasare prestabilite;
- autorizarea sau înregistrarea mijloacelor de transport, starea de igienă a acestora și daca a fost efectuată dezinfecția lor.
Tot în cadrul controalelor de trafic vor fi verificate și mașinile personale ale oamenilor care transportă porcii vii proveniți din gospodării sau carne proaspătă ori preparată, pentru consumul propriu.
Ce standarde trebuie respectate pentru distribuirea și prelucrarea cărnii de miel
După cum aminteam mai sus, printre cele mai cumpărate produse, în perioada pascală, sunt cele obținute din carne de miel. Așadar, iată care sunt regulile pe care trebuie să le îndeplinească cei ce le comercializează:
- fermele sau locurile de unde provin aceste animale trebuie să fie autorizate sanitar veterinar;
- animalele trebuie să fie transportate în condiții de siguranță, iar formularele de mișcare trebuie completate corespunzător;
- numai animalele cu stare de sănătate bună vor putea fi sacrificate;
- sacrificarea mieilor se realizează numai în abatoare autorizate sau în spații amenajate temporar (vezi aici care sunt normele referitoare la protecția animalelor în momentul sacrificării);
- loturile de carne de miel vor fi livrate din abatoare și vor fi însoțite de certificat sanitar veterinar;
- corpul mielului obținut în urma sacrificării trebuie marcat, conform prevederilor legale în vigoare;
- depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare;
- pe durata transportului, se vor respecta temperaturile pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.
Ce standarde trebuie respectate în spațiile de sacrificare amenajate temporar
Animalele pot fi sacrificate și în spații amenajate temporar, însă acestea trebuie să îndeplineasă niște condiții speciale, după cum urmează:
- să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor;
- activitatea de sacrificare a mieilor se realizează numai în perioada 30.03.2019-18.04.2019, între orele 07:00-17:00;
- să se respecte condiţiile de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară;
- să existe un număr suficient de medici veterinari oficiali care să efectueze examenul înainte și după sacrificare;
- carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în astfel de spații se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenelor.
Condițiile de comercializare pentru lapte, ouă și pește
Tot în această perioadă, inspectorii sanitari vor efectua controale și asupra laptelui, ouălor, peștelui și produselor obținute din acestea.
Așadar, producătorii și comercianții de ouă trebuie:
- să dețină autorizație;
- să folosească mijloace de transport autorizate sanitar veterinar și să asigure temperatura corespunzătoare pe durata deplasării;
- să marcheze ouăle cu codul producătorului și să le ambaleze în centre autorizate;
- să asigure verificarea ouălor de către veterinari;
- să retragă de la comercializare ouăle cu coaja crăpată.
Producătorii și comercianții care se ocupă cu laptele și produsele lactate trebuie:
- să fie înregistraţi sanitar veterinar și să dețină carnet de sănătate pentru animalele de la care provine laptele;
- laptele crud trebuie să provină de la animale sănătoase, din ferme înregistrate sanitar veterinar;
- să expună brânzeturile în vitrine speciale;
- să protejeze brânzeturile împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare;
- să curețe foarte bine recipientele confecţionate tradiţional din lemn (putini), în cazul în care transportul se face în acestea;
- să vândă produsele numai în ambalaje de desfacere de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară etc.);
- să eticheteze corespunzător produsele cu informații despre denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii.
Cei care se ocupă cu comercializarea peștelui și produselor din pește trebuie:
- să fie înregistrați sanitar veterinar;
- să îndeplinească criteriile referitoare la transportul, depozitarea și expunerea produselor pentru a fi comercializate;
- să folosească numai apă potabilă pentru fabricarea gheții folosită la menținerea temperaturii peștelui;
- să asigure etichete sau documente cu privire la proveniența peștelui (din acvacltură sau de captură).
Important! Cei care nu respectă condițiile sanitare veterinare riscă suspendarea activității sau confiscarea produselor alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.