În prima ipoteză, în care angajații sunt trimiși să lucreze de acasă, se schimbă doar locul muncii, însă angajatul respectiv e în continuare plătit pentru aceeași muncă, în aceleași condiții, potrivit Codului muncii.
Discuția e valabilă fie că vorbim de o schimbare unilaterală a locului de muncă, fie că vorbim de modificarea contractului prin acord, cu privire la locul muncii pentru a transforma contractul într-unul de telemuncă sau de muncă la domiciliu.
În a doua ipoteză, în care salariații sunt intrați în carantină sau în izolare la domiciliu, aceștia intră, de fapt, în concediu medical și au dreptul la o indemnizație specială. Calitatea lor de asigurat la sănătate și de contributor la pensii nu încetează în niciunul dintre aceste scenarii.
Mai departe, în cazul celor care intră în această perioadă în concediu de odihnă, perioada respectivă este considerată stagiu de cotizare, iar asigurarea la sănătate nu se pierde niciodată atunci când plecăm "în vacanță" (care sunt concediile care se consideră stagiu de cotizare la pensie).
Bine de știut: Angajatorii pot refuza cererile de concediu de odihnă abuzive în această perioadă
Într-un al patrulea scenariu, când vorbim de intrarea în concediu fără plată, salariații nu mai contribuie însă la pensii și sănătate. Evident, ei nu mai primesc salariu în această perioadă, așa că nici nu au pentru ce datora acele contribuții. "Perioada concediului fără plată influențează direct stagiul de cotizare pentru sistemul social de pensii, aceste zile fiind scăzute din vechimea în muncă și pentru că sunt fără salariu, deci fără baza de calcul și fără contribuție achitată pentru perioada respectivă", ne-a explicat Cătălina Mocanu, director economic CIEL.
Mai departe, un alt scenariu este cel al reducerii normei de muncă. Reducerea normei înseamnă și un salariu scăzut corespunzător, dar calitatea de asigurat la sănătate nu depinde de dimensiunea venitului - prin urmare, că lucrează două ore, că lucrează patru sau opt, salariatul căruia i se plătesc taxele salariale de către angajator este asigurat în sistemul public de sănătate. Stagiul de cotizare la pensii nu este afectat nici el, fiind totuna dacă se lucrează cu normă întreagă sau fracționată, doar că se duc mai puțini bani la fondurile de pensii, din moment ce venitul este mai mic.
"Cu exceptia concediului fără plată, în toate celelalte variante salariatul rămâne asigurat atât la casa de sănătate cât și în sistemul de pensii", a punctat Cătălina Mocanu.
Comentarii articol (1)