După cum se arată în Ordinul ANAF nr. 816/2020, ale cărui prevederi se aplică deja, procedura de înregistrare a contractelor de fiducie a fost modificată pentru a introduce noțiunea de beneficiar real, termen regăsit în Legea nr. 129/2019 referitoare la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.
Prin urmare, declarația de înregistrare și registrul contractelor de fiducie cuprind acum și referirile cu privire la beneficiarul real și la constituitorul contractelor de fiducie (cel care transferă diverse drepturi prin operațiunea de fiducie).
Actuala procedură fost corelată cu Legea nr.129/2019, care a introdus obligativitatea de a transmite către organul fiscal central informații referitoare la beneficiarul real al fiduciilor. Această obligativitate a fost instituită cu scopul de a se ajunge la un grad cât mai ridicat de transparență în ceea ce privește persoanele din spatele unor tranzacții, pentru a preveni spălarea de bani sau finanțarea terorismului.
Potrivit Legii nr. 129/2019, beneficar real este “orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacție, o operațiune sau o activitate”. În cazul fiduciilor, noțiunea de beneficiar real include datele cu privire la:
- constituitor;
- fiduciar;
- beneficiar;
- protector (dacă e cazul);
- categoria de persoane în al căror interes se constituie sau funcţionează construcţia juridică sau entitatea juridică;
- persoana fizică ce exercită controlul asupra fiduciei, prin exercitarea directă sau indirectă a dreptului de proprietate sau prin alte mijloace.
Notă! Potrivit Codului Civil, fiducia reprezintă operațiunea prin care unul sau mai mulți constitutori (orice persoană fizică sau juridică) transferă o serie de drepturi (de creanță, garanții sau alte drepturi patrimoniale) către unul sau mai mulți fiduciari (numai anumite persoane sau entități pot avea calitate de fiduciar, cum ar fi instituţiile de credit, societăţile de investiţii, notarii publici, avocaţii etc.). Mai apoi, fiduciarul administrează acele drepturi în folosul unuia sau mai mulți beneficiari.
Odată cu intrarea în vigoare a Ordinului nr. 816/2020, vechiul ordin privind procedura de înregistrare a contractelor de fiducie (Ordinul nr. 1.985/2012) a fost abrogat.