Certificatele de stare de urgență obținute de la stat
Acestea pot fi cerute de companiile care au afectată activitatea comercială de la Ministerul Economiei. Astfel de certificate pot ajuta cu justificarea neexecutării obligațiilor contractuale - cu alte cuvinte, o firmă ar putea să demonstreze că nu a putut să-și execute obligațiile, din cauza stării de urgență.
Două lucruri trebuie reținute aici, însă: chiar dacă e vorba de un mecanism mai accesibil decât următoarele două, certificatele de stare de urgență nu vor fi emise în mod automat, ci doar în baza unor documente justificative, prin care firmele să arate, în concret, cum le este afectată activitatea. După aceea, simpla obținere a acestor certificate nu exculpă debitorul în mod automat de la executarea obligației - este foarte importantă formularea clauzelor contractuale aplicabile între două părți implicate într-o relație comercială.
Impreviziunea, ca mecanism ce ajută partea ale cărei obligații au devenit excesiv de oneroase
Esența impreviziunii e că, prin raportare la momentul încheierii contractului (să zicem anul trecut, când criza coronavirus nu era previzibilă), apare o schimbare excepțională a circumstanțelor (imprevizibilă la momentul încheierii contractului), până la momentul executării, ce face acea executare excesiv de oneroasă pentru partea obligată.
Atenție! „Excesiv de oneroasă” nu înseamnă doar că s-a scumpit prețul executării. Înseamnă că ar fi vădit injust pentru debitor să își execute obligația. Discutăm, așadar, de situații cu totul excepționale, de anomalii chiar. Nu e suficient ca circumstanțele survenite ulterior să fie imprevizibile. Trebuie să aibă loc și acel dezechilibru, care să pună debitorul într-o situație foarte grea. Prin urmare, și aici - poate chiar mai mult decât în primul caz - totul depinde de circumstanțele concrete ale părților la un contract.
Efectele sunt că poate fi obținută adaptarea contractului sau, în situații excepționale, chiar încetarea acestuia.
Forța majoră, ca eveniment obiectiv și care face imposibilă executarea
E, probabil, unul din cele mai discutate subiecte în perioada aceasta. Toata lumea se întreabă dacă poate scăpa de executarea unor obligații, invocând forța majoră. Dar forța majoră nu este nicidecum o soluție pentru persoanele care se află doar în dificultate de executare - indiferent de cât de dificilă ar fi îndeplinirea obligațiilor, spre deosebire de situația impreviziunii.
Forța majoră trebuie să determine imposibilitatea executării, din cauza unui eveniment imprevizibil, invincibil, inevitabil și extern (părților). Coronavirus, prin ea însăși, îndeplinește anumite condiții din acestea. E vorba de un eveniment extern și imprevizibil - dacă ne raportăm la momentul dinaintea izbucnirii. Însă nu toate părțile s-ar putea să fie afectate la fel și nu pentru oricine determină imposibilitatea executării.
Tocmai de aceea, una din soluții e obținerea unor certificate de forță majoră de la camerele de comerț din România. Însă acestea costă și, în plus, este necesar ca părțile să pună la îndemâna entităților menționate anterior un contract ce conține o clauză de forță majoră (în baza prevederilor contractuale va fi determinată existența și, mai ales, aplicabilitatea cazului de forță majoră).
Așadar, vestea bună pentru părți, în situația prezentă generată de criza coronavirus, este că discutăm de existența unor mecanisme ce le ajută să justifice neexecutarea obligațiilor contractuale.
Vestea mai puțin bună este că simpla existență a problemei nu este suficientă pentru a determina acceptarea unei justificări, ci trebuie arătat că, în situația concretă, partea s-a încadrat pe condițiile impuse de instituțiile menționate aici. Până la urmă, discutăm de excepții de la îndeplinirea obligațiilor și orice excepție trebuie justificată temeinic.