Dincolo de suspendarea temporară a activității, șomajul tehnic, flexibilizarea programului de lucru cu normă întreagă și munca la distanță, angajatorii mai pot face economii și prin reducerea normei de muncă a salariaților.
Concret, prima variantă este reducerea temporară a programului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână, așa cum prevede articolul 52 al Codului muncii. Această măsură este posibilă „în cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare”, scrie în document.
Desigur, o reducere a programului săptămânal cu o zi lucrătoare implică reducerea proporțională a salariilor și a taxelor aferente plătite la stat. Reducerea programului de lucru și a salariilor se aplică numai până se rezolvă problema care a dus la această măsură, iar ea se implementează după consultarea în avans a sindicatului sau a reprezentanților salariaților.
Atenție! Nu se face vreo diferențiere între tipurile de contracte de muncă, ceea ce înseamnă că trecerea pe programul de patru zile lucrătoare este posibilă și în cazul salariaților cu fracțiune de normă.
A doua variantă este cea a trecerii salariaților (sau doar a unora dintre salariați) de pe programul cu normă întreagă pe programul cu fracțiune de normă (adică part time, mai bine zis). Desigur, dacă prima variantă nu implică necesitatea unui acord din partea salariaților, a doua variantă impune încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă.
„Salariatul cu fracțiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil”, scrie în Codul muncii la articolul 103.
Foarte important este ca, atunci când se trec salariați pe normă parțială, să fie precizate în contractele individuale de muncă anumite informații. În caz contrar, acestea se consideră că sunt mai departe pe normă întreagă. Mai precis, contractele part time trebuie să prevadă clar, conform articolului 105:
- durata muncii și repartizarea programului de lucru;
- condițiile în care se poate modifica programul de lucru;
- interdicția de a efectua ore suplimentare (cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor acestora).
Același act normativ stabilește, la articolul 106, că salariul celor care lucrează part time se stabilește proporțional cu timpul lucrat efectiv, prin raportare la salariul pentru program normal de lucru. Taxele salariale sunt plătite, de asemenea, proporțional cu salariul plătit de angajator.
Conform Hotărârii Guvernului 905/2017, durata timpului de muncă și repartizarea acestuia este o informație ce trebuie transmisă în Revisal, atunci când vorbim de contracte individuale de muncă cu timp parțial. Raportarea se face cel târziu cu o zi înainte ca salariatul să treacă pe normă fracționată.
Comentarii articol (0)