Reducerea programului de la cinci zile lucrătoare la patru zile lucrătoare se face inclusiv cu o reducere temporară corespunzătoare a salariilor (se scad patru zile lucrătoare pe lună din calcul), așa cum scrie la articolul 52 al Codului muncii:
„În cazul reducerii temporare a activității, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depășesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unității sau a reprezentanților salariaților, după caz.”
Asta înseamnă că primul pas al procedurii este (1) consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților. Acest lucru se face înainte de a lua efectiv decizia.
În urma consultărilor, angajatorul (2) poate stabili reducerea programului săptămânal de lucru prin decizie internă. Practic, vorbim de o excepție legală ce permite angajatorului să reducă temporar programul și salariile, astfel că o simplă decizie internă este de ajuns. Nu trebuie modificate, prin act adițional, contractele de muncă ale salariaților.
„Din articolul 52 din Codul muncii înțelegem că da, este suficientă o decizie unilaterală din partea angajatorului. Acesta însă nu trebuie să uite de consultarea prealabilă cu sindicatul sau cu reprezentanții salariaților”, a explicat, la solicitarea redacției noastre, Cătălina Mocanu, director economic la CIEL România.
Apoi, mai este nevoie și de (3) raportări în Registrul general de evidență a salariaților (supranumit Revisal). Specialista ne-a spus că „se raportează în Revisal fiecare zi de suspendare săptămânală”.
Cu alte cuvinte, ziua din săptămână în care salariații nu vin la birou este considerată zi de suspendare a contractului, care trebuie anunțată în Revisal. Conform Hotărârii Guvernului 905/2017, suspendarea trebuie anunțată cel târziu cu o zi înainte de data suspendării efective.
În fine, (4) schimbările de program trebuie reflectate inclusiv în pontajul lunar. Codul muncii prevede că angajatorul este obligat să țină o evidență a orelor de muncă prestate zilnic, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului.
După ce trece perioada de reducere temporară a activității, angajatorul va reveni la programul normal de muncă de cinci zile și la plata integrală a salariilor.
Conform unei analize recente a specialiștilor Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, reducerea programului săptămânal de lucru este una dintre variantele în care firma poate face economii într-o perioadă de criză. Totuși, pentru economii mai mari, angajatorul poate apela la șomajul tehnic, indiferent că e suportat din resursele proprii sau e subvenționat din banii statului.
Atenție! Nu se face vreo diferențiere între tipurile de contracte de muncă, ceea ce înseamnă că trecerea pe programul de patru zile lucrătoare este posibilă și în cazul salariaților cu fracțiune de normă.
Comentarii articol (0)