Trecerea salariaților pe part time este o variantă legală de luat în calcul, dacă reducerea temporară a programului de lucru săptămânal la patru zile n-ajută prea mult compania. O asemenea variantă, însă, ar trebui luată în considerare numai dacă se estimează o reducere a activității pe termen mediu sau lung, altfel birocrația aferentă probabil că n-ar face altceva decât să încurce activitatea angajatorului.
Conform Codului muncii, salariații care au un program de lucru mai mic de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână (norma întreagă) sunt considerați a fi cu normă parțială. Salariații part time pot lucra, de exemplu, atât șapte ore pe zi, cât și doar două ore pe zi - depinde de activitatea curentă a angajatorului.
Pentru a trece salariații pe normă parțială, este nevoie de (1) acte adiționale la contractele de muncă. Vorbim de o modificare ce se poate face numai cu acordul ambelor părți, din moment ce implică o schimbare a programului și (teoretic) o reducere a salariului. Actele adiționale se încheie înainte de data de la care se aplică modificările.
„Orice modificare a unuia dintre elementele [contractului individual de muncă] în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil”, scrie în Codul muncii, salariul și durata normală a muncii fiind elemente obligatorii în contract.
Informația a fost confirmată, la solicitarea noastră, de Cătălina Mocanu, director economic la CIEL România: „Cazul acesta nu este prevăzut în Codul muncii ca decizie unilaterală a angajatorului. Prin urmare, se vor întocmi acte adiționale la contractul de muncă, în care se vor specifica noua normă de lucru, orele în care salariatul va presta activitatea și, dacă este cazul, noul salariu”.
În același timp, (2) modificările contractuale trebuie raportate în Registrul general de evidență a salariaților - Revisal. Conform Hotărârii Guvernului 905/2017, modificările amintite mai sus se anunță astfel:
- durata timpului de muncă și repartizarea acestuia: din moment ce se trece la part time, angajatorul trebuie să anunțe aceste informații în Revisal (ele nu-s obligatorii pentru salariații full time). Raportarea se face cel târziu cu o zi înainte de data din care se aplică modificarea programului;
- salariul brut: modificarea salariului brut al angajaților se anunță în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării.
În fine, la fel ca în cazul reducerii programului săptămânal de lucru cu o zi, (3) reducerea programului zilnic de lucru trebuie reflectată în pontajele lunare. Codul muncii prevede că angajatorul este obligat să țină o evidență a orelor de muncă prestate zilnic, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului.
Ulterior, părțile pot conveni revenirea la programul cu normă întreagă și majorarea salariilor brute. Într-o asemenea eventualitate, este nevoie de încheierea unor noi acte adiționale la contractele individuale de muncă și de noi raportări în Revisal.
Atenție! Munca suplimentară este interzisă în cazul salariaților part time. Angajatorii care încalcă această regulă riscă o amendă între 1.500 și 3.000 de lei.
Comentarii articol (1)