Mai exact, salariații nu pot beneficia, în același timp, de cele două tipuri de venituri, adică de indemnizația de concediu pentru carantină și de salariu. Asta înseamnă că, dacă au fost obligați să se izoleze, salariații nu pot primi și salariu, ci doar indemnizația de concediu medical. De fapt, angajatorilor le este imposibil să reflecte situația în care un salariat izolat primește, pe lângă indemnizație, și salariu în raportările fiscale lunare, deoarece un salariat nu poate fi, în același timp, și în concediu medical, și în activitate.
De altfel, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, actul normativ care reglementează concediile medicale pentru carantină, acest concediu și indemnizația aferentă „se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică”.
Valoarea lunară a indemnizației primite de cei pe care autoritățile îi obligă să stea acasă reprezintă 75% din baza salarială ce reprezintă media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
În situația actuală, în care a fost decretată starea de urgență din cauza epidemiei de COVID-19, carantina se aplică numai persoanelor care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus și care nu prezintă simptome, ea durând 14 zile și fiind organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.
Pe de altă parte, măsura izolării se aplică tot persoanelor asimptomatice, dar care au călătorit, în ultimele 14 zile, în regiuni sau localități unde infecțiile cu COVID-19 nu au înregistrat o transmitere comunitară extinsă. Când vorbim de izolare, ne referim la cea impusă de autorități, nu cea preventivă, decisă de fiecare în parte.
Important! Lista realizată de autorități în funcție de care se face izolarea la domiciliu sau carantina instituționalizată poate fi consultată aici.
Este important de subliniat că de concediu medical benefiază atât cei aflați în carantină, cât și cei ce sunt în izolare impusă. De altfel, diferența principală dintre cele două situații e dată de locul în care stă cel ce trebuie izolat: la domiciliul personal sau într-un spațiu pus la dispoziție de autorități.
Notă: Mai multe detalii despre diferențele dintre carantină și autoizolare pot fi găsite în acest material.
De asemenea, trebuie menționat că durata concediului pentru carantină nu se scade din numărul zilelor de concediu medical la care are dreptul un asigurat pentru alte tipuri de afecțiuni.