În condițiile în care foarte multe firme sau particulari se lovesc, în perioada aceasta, de dificultăți în executarea obligațiilor lor (sau chiar imposibilități obiective), apare o întrebare firească: există mecanisme ce i-ar putea ajuta? Vestea bună este că da, astfel de mecanisme există, printre care și forța majoră.
Mulți și-au pus problema dacă forța majoră i-ar putea ajuta să scape de executarea obligațiilor de a plăti sume de bani. Și aici apare vestea mai puțin bună: în această situație, forța majoră nu va putea fi invocată pentru a justifica neexecutarea.
În primul rând, Codul civil prevede expres: „dacă obligaţia are ca obiect bunuri de gen, debitorul nu poate invoca imposibilitatea fortuită de executare”. Bunurile de gen (sau bunurile generice), după cum le spune și numele, se referă la ceva ce face parte dintr-un anumit gen. Fără a intra în prea multe detalii, o sumă de bani intră aici. După aceea, imposibilitatea fortuită de executare include și situația de forță majoră. Cu alte cuvinte, Codul civil interzice expres invocarea forței majore pentru situațiile în care debitorul trebuie să plătească o sumă de bani.
În al doilea rând, dacă ne uităm la esența forței majore, devine mai ușor de înțeles de ce o persoană ce datorează o sumă de bani nu ar putea invoca acest mecanism dacă se lovește de dificultăți financiare. Forța majoră, în esență, pune persoana obligată la ceva în imposibilitate obiectivă de a își îndeplini angajamentul.
Cu alte cuvinte, dintr-un motiv exterior voinței sale și pe care nu îl putea controla, această persoană se vede pusă în situația de a nu mai putea să își îndeplinească obligația. Să zicem că trebuie să livreze un aparat într-un oraș închis dintr-un ordin al autorităților. Cel mai probabil, ar fi aplicabilă scuza forței majore.
Acest lucru nu ar putea avea loc, în schimb, niciodată când e vorba de o sumă de bani, pentru că banii nu sunt bunuri ce ar putea fi afectate de evenimente în sensul că nu ar mai putea fi transferați. Maximum ce se poate întâmpla când vine vorba de o sumă de bani datorată e ca îndeplinirea obligației să devină mult mai dificilă, dar niciodată imposibilă (nu vorbim de monede unicat și altele asemenea, ci de bani aflați în circulație, care au valoare de monedă de schimb).
Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că o persoană aflată în dificultate nu ar putea recurge la alte mecansime, cum e impreviziunea, pentru a obține anumite măsuri de ajutor, cum e adaptarea contractului. Dar nu forța majoră.
Comentarii articol (0)