Acest lucru a fost subliniat și de specialiștii Ciel, care au răspuns solicitării făcute de redacția noastră referitoare la situația specifică în care unul dintre părinți solicită concediu de odihnă, în contextul în care celalălat a rămas acasă, dat fiind faptul că sunt închise școlile.
“Nu se poate ca pentru aceeași perioadă unul din părinți să beneficieze de concediu de odihnă și celălalt de zile libere platite, conform Legii nr. 19/2020. Ca urmare, în momentul în care părintele rămas în câmpul muncii va intra în concediu de odihnă, parintele care rămăsese acasă cu copilul se va întoarce la muncă neputând să mai solicite, pentru perioada aceea, zile libere plătite”, a explicat Cătălina Mocanu, director economic Ciel.
Potrivit Legii nr. 19/2020, dacă se închid școlile temporar din cauza vremii sau din alte motive (cum ar fi epidemia de coronavirus), unul dintre părinți poate cere de la angajatorul său zile libere plătite câtă vreme copiii nu merg la cursuri. Acest drept vine și cu o serie de obligații pe care, dacă cei doi nu le îndeplinesc riscă să nu mai beneficieze de zile libere în situații similiare.
Printre acestea se numără faptul că niciunul dintre părinți nu trebuie să se afle în concediu de odihnă sau concediu fără plată și că unul dintre părinți va trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că celălalt nu a depus și el o astfel de cerere. Mai exact, această declarație va fi semnată doar de celălalt părinte care rămâne în câmpul muncii, pentru a dovedi că nu a solicitat la locul său de muncă zile libere pentru supravegherea copilului din cauza închiderii temporare a școlilor.
Reamintim că există o serie de alte situații în care părinții nu pot cere acest concediu plătit, unele domenii de activitate fiind excluse de pe lista celor care au dreptul să stea acasă cu copiii, dacă se suspendă cursurile școlare.
Concluzie: Dacă unul dintre părinți se află în concediu de odihnă, al doilea părinte nu poate cere zile libere plătite de la angajator. Iar dacă unul dintre părinți a primit deja zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii, al doilea părinte poate cere concediu de odihnă numai dacă primul se întoarce la muncă. Cu alte cuvinte, cei doi părinți NU pot face în așa fel încât să stea amândoi acasă în același timp, când sunt suspendate cursurile școlare.
Comentarii articol (2)